Skillnaden mellan Jujitsu och Aikido
Jujitsu vs Aikido

Två av de mest populära kampsporter ursprung i Japan är Aikido och Jujitsu. Båda är närstridsmetoder fokuserade på grappling kategori. De sysselsätter främst kasta och slående tekniker. Aikido och Jujitsu har samma rötter i fråga om filosofi. I själva verket skulle den senare vara en förfader till den förra. Deras kärn väsen är förmågan att förflytta sig från en teknik till en annan för att försvara sig. Deras metoder har utvecklats kring principen att använda en angripare 's energi mot honom, snarare än direkt emot det. Trots den anmärkningsvärda likheter i filosofi, Aikido och Jujitsu kom ut att vara mycket olika varandra. Olikheter skulle omfatta grundande historia , utbildning stil, tekniker, nivån av dödlighet och vapen.
Som nämnts, är Jujitsu äldre än Aikido praktiskt genom århundraden. Varierande teorier skulle ha sina egna konton på ursprunget till Jujitsu, men de flesta hävdar att det började under 17-talet i Japan. En teori säger att det grundades av tre 'ronin' - Fukuno Hichiroemon, Miura Yojiemon och Isogai Jirozaemon med viss handledning från en kinesisk man. En annan teori hävdar att det var en läkare vid namn Akiyama Shirobei. Aikido, även yngre, skulle ha en mer exakt historik. Det grundades och utvecklades av Osensei, Morihei Ueshiba i de senare åren av 1920 's, som föreställde det som ett uttryck för universell fred och försoning, mer än bara en fusion av kampsport.
När det gäller utbildning stil, använder Jujitsu principerna för fart baserad på motståndare 's kraft, balans och hävstångseffekt. Aikido, å andra sidan, använder uthållighet, flexibilitet och kontrollerade avkoppling. Pushing eller sträcker rörelser oftare används än att dra eller avtalsrörelser. båda kampsporter har mindre vikt vid styrketräning, alltså klassificeras som 'mjuka' konst. De kräver dock både fysiska och psykiska kompetens som i nästan alla japanska kampsporter.
De flesta Jujitsu skolor belastar metoder som låser leder mer än något annat. Detta är den i grund och botten att störa motståndaren 'stabilitet. I processen att minska sin balans avsevärt, han' ll vara mottagliga för att överträffas av kast eller take-downs. Förnuftigt, är strejker avsedda att landa utsatta och försvarslösa delar av kroppen. Detta fungerar som en avgörande faktor för att störa balansen som en förutsättning för mer aggressiva attacker som kast och take-downs. I samma token, rörelser tenderar att kapitalisera på en angripare 's momentum och öppningar för att placera en skarv i en komprometterad läge eller att bryta sin balans som en förberedelse för en take-down eller kasta. Dessutom kastar de flesta jujitsu gå i en rak linje. Generellt är det mer dödligt än Aikido och var i huvudsak används för att bekämpa den tiden. i Aikido, grundläggande drag för angrepp inkluderar både strejker och grip, medan kast och stift skulle vara för försvar. till skillnad från i Jujitsu, kastar i Aikido är baserat på cirkelrörelser. Några av de grunderna skulle vara en serie av kast, nämligen fyra riktning, in, himlen och jorden, figur-ten och roterande kast. de flesta av dessa är beroende mycket på gemensamma lås.
Vapen är en av metoderna för att bekämpa både Aikido och Jujitsu. Kniv, vägt kedjan, hjälm smasher, förklädda vapen är några av de som används i Jujitsu. Kort personal, träsvärd och kniv används i Aikido.
SammanfattningJujitsu och Aikido är kampsport båda utvecklats i Japan. Jujitsu anor i 17-talet, medan Aikido i slutet av 1920 's.

Jujitsu 's främsta styrkor är i farten baserat på motståndare' s kraft, balans och hävstångseffekt. Aikido, å andra sidan, betonar uthållighet, flexibilitet, och kontrollerad avslappning.

Jiujitsu tekniker är mer dödligt än Aikido 's. Den förra var i själva verket, som används i verkliga krig.