Skillnaden mellan GXP och BB30GXP vs BB30

GXP och BB30 är två tekniker som används i cykling. De kan också behandlas som konstruktionssystem som inkluderar cykelramen, vevparti och vevlager skal. Vanligtvis är i fokus på vevlagret komponent. Vevpartiet och cykelramen nämns inte så mycket.

Båda dessa tekniker används med cykel tillverkar för sina produkter och cykelentusiaster som vill bygga sina egna cyklar med hjälp av sina egna mönster.

Både GXP och BB30 teknik använder en lageruppsättning som pressas till cykelramen med någon extern vevlager komponent. Vid användning av GXP och BB30-teknik, finns det mindre vikt, och ramen är också förstyvad grund av spindeln och vevlager 's större diameter.
En annan gemensam faktor mellan GXP och BB30 teknik är att de endast tillämpas på deras respektive ramar, vevparti och vevlager. En GXP vevlager fungerar inte på en BB30 ram eller några oförenliga delar.

'GXP' står för 'Giga X Pipe' medan 'BB30' är en förkortning för 'vevlager.' Den '30' anger 30 millimeter diameter vevlagret och spindel.GXP teknik är kompatibel med en mängd olika cykel delar liksom S 300, 500, och 988 GXP vevparti, SRAM BB och vevparti (Rival och Force-modellen). SRAM Apex och Red BB är också kompatibla med detta system. Ett annat märke som har en hel del kompatibla modeller är företaget Truvativ.

BB30 är en fri internationell standard. Den BB30 vevlagret är industristandard för vevlager. Den BB30 infördes 2000 på Tour de France. Det främjas av Cannondale. cykelmodeller som är kompatibla med BB30 är S 300, 500, 900 vevparti och SRAM Force och Red crankset.

Sammanfattning:

1. BB30 (eller Vevlager 30) och GXP (Giga X Pipe) utvecklas teknik i bikes.The tekniken är cykeln ram, vevparti och vevlager. Vanligtvis är den viktigaste och största fokus på teknik vevlagret.
2. Båda teknikerna är endast tillämpas på deras respektive och tillhörande delar. En BB30 komponent kan inte användas som ett komplement eller som en ersättning för en GXP komponent.
3. GXP och BB30 teknik används för många typer av cyklar; cykling, mountainbikes, och tvär cyklar, bland andra.
4. '30' i 'BB30' hänför sig till 30-millimeters diameter av det nedre fästet och spindeln.