Skillnaden mellan Stout och PorterStout vs Porter

I nästan alla delar av världen, är öl som konsumeras. Det tros ha konsumerats sedan 9500 f Kr. Bredvid vatten och te, är det ett av de mest populära drycker i världen konsumeras av människor i olika åldrar.

Det finns två typer av öl: lager och ale. De skiljer sig i temperaturen i vilken de är bryggt. Lagers, såsom ljus och blek lager, är bryggt på svalare temperaturer medan ale, såsom porter och stout är bryggt vid varmare temperaturer.

Porter är ett öl som har en mörk färg och är gjord av bryggt mörka malt. Den utvecklades i början av 18-talet i London och fick sitt namn från gatan och floden bärare av London som gynnade det. Det var den första öl som ska lagras i bryggeriet till skillnad från andra ölsorter som är äldre i puben eller av återförsäljaren.

Den är tillverkad genom blandning åldrades porter med färsk eller mild porter som är mera tids- och kostnadseffektiv än att använda åldrade porter ensam. Som åren gick, populariteten av starköl avtagit, och porter gjordes mildare med mindre ursprungliga vikt (OG).

Idag finns det flera varianter av porter som är gjorda i olika delar av världen. Det finns choklad, vanilj, honung och bourbon bärare. Irland var först med att göra sin egen porter och som det var exporteras till andra länder såsom Ryssland och Finland, även de utvecklat sina egna varianter av porter.Ett mörkt öl som är gjord av rostad malt eller korn, humle, vatten och jäst är associerad med porter; det kallas stout. Det används för att hänvisa till den starkaste porter som har en söt smak och använder en högre andel av humle än andra typer av porter.

Ordet 'stout' kom från den gamla franska ordet 'estout' vilket innebar 'stolt och stark.' Det var först används för att hänvisa till en stark, mörkt öl på 1670-talet. Den senare används för att hänvisa till någon öl som har en stark smak men är mer förknippad med starka smaksatt porter och nu används synonymt med det.

Det finns flera typer av stout; torr eller irländsk stout (mycket mörk och rik), Imperial stout (ursprungligen exporterats till Katarina II av Ryssland 's domstol), mjölk stout (innehåller laktos som är söt), havregryn stout (30 procent havre), choklad stout (har mörk chokladsmak), kaffe stout (har en bitter kaffesmak), och ostron stout (görs genom att placera ostron i fat).

Sammanfattning:

1. Porter är en mörkfärgad öl gjord av mörk malt medan stout är också en mörk öl gjord av rostat korn eller malt, humle, vatten och jäst med en stark smak.
2. Porter var den första öl som ska lagras i ett bryggeri medan stout är en typ av porter.
3. Även om stout är associerad med porter, är det också används för att hänvisa till någon typ av öl som har en stark smak.