Skillnaden mellan glass och CustardGlass är en sötad fryst mat som normalt tas som en dessert eller mellanmål. Det är oftast tillverkad av grädde eller mjölk och ofta i kombination med andra ingredienser som frukt och smaker. Å andra sidan, är vaniljsås baserad på en kokt blandning av äggula och grädde eller mjölk. Även glass och vaniljsås har en hel del saker gemensamt, här några skillnader mellan de två:Även glass inte ofta innehåller ägg, innehåller vaniljsås minst 1. 4% äggula.

Glass är gjord av mjölk eller grädde och socker med hjälp av en traditionell glassmaskinen. Vaniljsås är oftast gjorda av socker och kan också vara välsmakande.

Mest glass kommer i smaker som nötter, frukt, choklad och vanilj medan vaniljsås kommer i choklad, smaksatta eller fruktsmak.

Glass har fler kalorier (207 för 100 gram vaniljglass) än vaniljsås (122 för 100 gram vaniljsås)

Den viktigaste ingrediensen används vid tillverkning av glass är grädde eller mjölk, tillsatser, och socker, medan huvud ingrediens som används vid tillverkning av vaniljsås är grädde eller mjölk, socker och äggulor.

Glass innehåller mer mättat fett (beroende på vilken typ av mjölk) än vaniljsås. En standard vaniljsås innehåller 2 gram mättat fett.

Glass tillverkas med hjälp av en traditionell glassmaskinen eller en mjuk-serve ice cream maker medan vaniljsås kan göras med hjälp av en mjuk-serve glassmaskin eller en dubbel panna.

Glass serveras i 10F medan vaniljsås serveras i 18F

Glass är en bra källa till kalcium, därför att den innehåller ca 13% till 15% av rekommenderat dagligt kalciumintag. Vaniljsås är också en bra källa till kalcium, eftersom den innehåller 140 mg av kalcium

Glass innehåller ca 3 gram protein medan vaniljsås innehåller 4 gram protein på grund av ägget närvarande i det.

Glass innehåller 11 gram fett per kopp medan vaniljsås innehåller 4 gram fett per kopp.

En standard glass är tät och krämig när de görs med en traditionell glassmaskinen men mjuk och fluffig när de görs med en mjuk-serve glassmaskinen. Å andra sidan, vaniljsås varierar från en tunn häll sås (crme anglaise) och en tjock konditorivaror grädde (crme patissire).

Till skillnad från glass, kan vaniljsås användas för en mängd olika desserter som fyllmedel eller huvudingrediens.