Skillnaden mellan vin och vinägerVin vs Vinäger

Vin och vinäger är två mycket skilda vätskor som genomgår jäsning. Vin är en alkoholdryck gjord för att dricka medan vinäger är ofta en krydda som inte är avsedd för omedelbar dricka utan som ett tillägg till sallader, såser och vissa livsmedelsberedningar.

Vinäger är sur av naturen som utnyttjas av jäsa etanol. Den viktigaste ingrediensen som härrör från denna process kallas etansyra eller mer populärt kallad ättiksyra. För mycket vanligt bords vinäger, är syrahalten vanligen inom intervallet 4-8 procent per volymenhet även om det kan finnas vissa starkare varianter särskilt vinäger används för betning.

Förvirringen sätter in eftersom vinäger kan erhållas från andra alkoholhaltiga drycker som vin, fruktjuicer (jästa) och öl. Därför finns det villkor som vinvinäger som är mycket vanligt i hela Centraleuropa. På grund av den myriad av möjligheter på den färdiga etansyra källa för vinäger, finns det nu massor av vinäger variationer. Den vanligaste av dessa är: malt, vin, frukt, ris, kokos, sockerrör, raisin och öl vinäger.

Ett annat knep är att vissa länder behandlar sina egna vinäger variationer som en särskild klass för vin. Till exempel, i Filippinerna de har den så kallade palm vinäger känd som 'tuba', som antingen kan användas som ättika eller som en fristående alkoholhaltig dryck. Jäst från saven av palmträd, kan denna dryck bli vinäger när jäsningsprocessen har förlängts. Detta är förmodligen en av anledningarna till de definitioner av begreppen vinäger och vin gallring.

När det gäller deras faktiska användning, är vinäger används i många livsmedelsberedningar som i vinaigrettes, chutneys och marinader. Men oftast är vinäger användas antingen som en krydda eller som en separat sås i sig.Omvänt är de flesta viner utnyttjas från jäst druvsaft. Jäsningsprocessen initieras av jäst. Olika druvsorter och olika jäststammar bana väg till den mångfald av viner som finns idag. När det gäller historia, viner är äldre, eftersom de har identifierats att vara runt sedan 6000 f.Kr. medan vinäger yta flera årtusenden senare omkring 3000 f Kr. Särskilt i Europa, har viner setts som en nödvändig tillägg till kötträtter, kakor och även vissa desserter.

1. Även om möjligt, dricka ren ättika är ovanligare än att dricka vin.

2. Vin behandlas ofta som en social alkoholhaltig dryck medan ättika är en komponent för såser eller användas som en lättillgänglig krydda.