Skillnaden mellan anis och fänkålAnis och fänkål

Anis och fänkål är frön som ofta används för sina medicinska egenskaper.

Fänkål, som tillhör persilja familjen, har det botaniska namnet, Foeniculum vulgare. De finns i två kategorier Foeniculum vulgare fänkål och Foeniculum vulgare dulce. Foeniculum vulgare fänkål är främst odlas för sin olja och frön, medan Foeniculum vulgare dulce också odlas för sin ätliga glödlampa, bortsett från olja och frön. Dessa fänkål kan växa från två till fem fot lång.

Anis, hemma i Grekland och Egypten, har det botaniska namnet Pimpinella anisum. Anis växer mindre än fänkål, ca 18 inches tall.

Frön av anis och fänkål är nästan identisk; båda fröna är ovala. Till skillnad från fänkål, frön av anis har söt kryddig smak. En skillnad kan ses i mogna frön mellan anis och fänkål. När anis frön mognar, blir det en grå-grön färg, medan mogna fänkålsfrön har en brun färg.Både anis och fänkålsfrön används i stor utsträckning traditionella läkemedel. Både frön är kända för att öka produktionen av bröstmjölk, lindra smärta under förlossningen och förbättra matsmältningen. De är bra för bronkit, förstoppning, kronisk obstruktiv lungsjukdom, huvudlöss, hosta och gas.

Både de anis och fänkålsfrön används som krydda i många länder. I Indien har man kunnat konstatera att människor tugga frön av fänkål mellan måltiderna för att förhindra gas. Fänkål används också i fläsk rätter och även för att smaksätta drycker. Anis används också som ett aromämne i flera drycker och även att lägga krydda till söta bakverk.

Sammanfattning

Fänkål, som tillhör persilja familjen, har det botaniska namnet, Foeniculum vulgare.

Anis, hemma i Grekland och Egypten, har botaniska namn, Pimpinella anisum.

Fennels kan växa från två till fem fot lång. ? Anis växer mindre än fänkål, ca 18 inches tall.

Till skillnad från fänkål, frön av anis har en söt kryddig smak.

En skillnad kan ses i mogna frön mellan anis och fänkål. När anis frön mognar, de får en grå-grön färg, medan mogna fänkålsfrön har en brun färg.

Både frön är kända för att öka produktionen av bröstmjölk, lindra smärta under förlossningen och förbättra matsmältningen. De är bra för bronkit, förstoppning, kronisk obstruktiv lungsjukdom, huvudlöss, hosta och gas.