Skillnaden mellan vit och fullkornsVit kontra fullkorns

Dessa dagar, konsumenterna blir mer och mer medvetna med vad de äter. Företräde nu omdirigeras till vad 'är hälsosam och näringsrik, snarare än vad bara smakar gott. Ett bra exempel skulle vara när det gäller bröd. Många växte förmodligen upp med kommersiell vitt bröd hemma. Men nu, ett stort antal börjar att byta till det vi kallar fullkornsbröd, hävdar det 'sa hälsosammare alternativ till den degliknande, tjocka vitt bröd alla vant sig. Men vad ger oss uppfattningen att det fullkornsbröd är verkligen mer näringsrik? Hur annars skiljer det sig från vitt bröd? De fyra stora skillnader mellan vitt bröd och fullkornsbröd är den typ av mjöl som används, bearbetning, näringsvärde, och de fysikaliska egenskaperna.

Den mest avgörande faktorn i särskiljande vit från hela vete skulle vara mjölet inblandade. Den typ av mjöl som används för varje typ av bröd är ganska lätt och ganska förnuftiga att särskiljande vitt mjöl för vitt bröd, fullkornsmjöl för fullkornsbröd. Mjöl i princip kommer från vete bär. Veteberries består av tre näringsrika delar-kli, grodden och frövitan. Vid framställning av fullkornsmjöl, är alla dessa delar används. I fallet med vitt mjöl, endast endospermen vilket skulle vara det stärkelse inre skiktet förbrukas. Fräsning och segregering av vitt mjöl tar således mer resurser jämfört med den för fullkornsbröd. Det är av samma anledning som många pro-jord organisationer stöder fullkorns över vanlig mjöl. När det gäller bakning, vitt mjöl stiga mycket snabbare än fullkornsvete gör. Den senare är styvare och kräver mer vätska än den senare.

Både hela vete och vitt bröd är hög i komplexa kolhydrater och lite fett. Vitt bröd är berikad med de fyra stora B-vitaminer C niacin, tiamin, folsyra och riboflavin C och järn till lika eller överskridit mängder fullkornsmjöl. Berikning av bröd med kalcium är frivillig och den 1 januari 1998 alla berikade korn mjöl måste förstärkas med folsyra, som hjälper skyddar mot ryggmärgsbråck. Men eftersom en stor del av matvete kastas i vitt bröd, mer eller mindre 30 näringsämnen som kunde ha varit bra för hälsan, inklusive B-vitaminer och järn, tas också bort. Dessutom behåller fullkornsbröd fyra gånger så mycket fiber som vitt bröd gör. Fiber hjälper matsmältnings och utsöndrings system att fungera väl. Högre fiberintag minskar risken för hjärtattack och därmed relaterade sjukdomar med 20%. Omvänt, studier visar att de som äter vitt bröd har högre sannolikhet för diabetes än de som äter fullkornsbröd.När det gäller utseende och konsistens berörs, har fullkornsbröd en distinkt flecked utseende, ofta en något bitter smak, och är tyngre. Mark delar av vetekli och groddar är uppenbara, vilket gör brödet grövre. I motsats härtill har vitt bröd vanligen en vit, jämn konsistens. Den är lätt och relativt sötare än fullkornsvete.

Sammanfattning

Vit och fullkornsbröd är främst kännetecknas av mjölet som används i bakning dem- vitt mjöl för den förra, hela vetemjöl för den senare.

Vitt mjöl görs endast från frövitan delen av vete, medan fullkornsvete från alla tre delar, inklusive kli och groddar.

Hela vete har mer näringsämnen och fiberinnehåll jämfört med vit.

I bakning, är helt vete styvare och kräver mer vatten.