Skillnaden mellan röd och grön CurryRött vs grön Curry

Röda och gröna curryrätter är två varianter av curry i thailändska köket. Båda typerna av curry har flera likheter. Båda curryrätter är kokosnötbaserad eller görs med kokosmjölk. Maträtter, båda få sitt namn från sin färg. Färgen på curry, i förlängningen, härstammar från dess beståndsdelar.

I enkelhet, curryrätter kräver kokosmjölk (bas), en stapelvara i kryddor och currypasta. Kryddor och andra ingredienser kan kombineras i förväg för att göra pasta. Andra stapel ingredienser är: vitlök, citrongräs, och fisksås. Schalottenlök, vitpeppar, vitlök, kefir, lime svål, räkpasta, havssalt, koriander, kummin, och galangal (en släkting till ingefära) anses också vara stapel curry ingredienser.

Den huvudsakliga skillnaden mellan de två curryrätter är den typ och färg på chili som används i dess framställning. Torkade röda chili används för röd curry (och röd currypasta). Samma funktion görs med färska, gröna chilipeppar för grön curry. Grön curry får också sin färg från ytterligare ingredienser som koriander och andra vegetabiliska tillsatser. De två chili har sina egna distinkta smak och smakegenskaper.

I Thai, är röd curry kallas Gaeng Phed. Orden översätta ordagrant som 'kryddig soppa.' Den gröna curry sätts som Gaeng Keow Wahn eller 'söt grön curry.'
I jämförelse, är röd curry spicier och mer salta jämfört med grön curry. Röda curryrätter är laddade med djärva djup smak. Samtidigt är grön curry mildare och mer på söt sida. Det ger en ljusstark och skarp smak.Röd curry är gjord genom tillsats av 20 torkade, röd chili eller chilipulver till blandningen. Cayenne och kanel kan läggas till också. Samtidigt kräver grön curry färska, gröna chilipeppar med kummin och en liten mängd av gurkmeja. Koriander, koriander, och andra blad kan också tillsättas.

Båda curryrätter kan paras ihop med en mängd olika livsmedel, inklusive ris, nudlar, eller protein. Protein kan vara i form av fjäderfä och köttprodukter såsom nötkött, fläskkött och kyckling. Skaldjur som räkor är också ett populärt val för att kombinera med både curryrätter. Men anka och tofu är mer sannolikt att kombineras med en röd curry. Detsamma gäller för grönsaker som paras ihop med grön curry.

Sammanfattning:

1. Både gröna och röda curryrätter är två typer av Thai curry. Båda är baserade i kokosmjölk och dela stapel ingredienser som citrongräs, fisksås, räkpasta, schalottenlök, vitlök, och andra kryddor. Namnen på rätterna kommer från deras färg.
2. En annan likhet är att de ofta parat med liknande proteiner; nötkött, fläskkött, kyckling och skaldjur. En åtskillnad görs för anka, tofu och grönsaker. Anka och tofu är förknippade med röd curry medan grönsaker går med grön curry.
3. Både röda och gröna curry kan komma som pastor och senare tillsätts för att bilda curry. Den röda currypasta, dessutom är mer mångsidig och kan tillämpas på andra platser än röd curry rätter.
4. rätter, röd och grön curry kan ha olika recept beroende på den person som förbereder dem.
5. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två curry rätter är färgen och chilipeppar användas. Varje chili har sin egen karaktäristiska och smak. Röd curry är tillverkad av torkade och röd chili medan grön curry kommer från färska, grön chili.
6. Röd curry är är än grön curry. Den har också en djärvare smak och mer djup. Däremot är grön curry 's smak mildare och sötare. Dessutom har den en ljusare och skarpare smak.