Skillnaden mellan ärter och bönorÄrter vs Beans

Ärter och bönor är lätt misidentified med varandra eftersom de är både baljväxter och frön. De är också medlemmar i en samma familj C Leguminosae (numera känt som Fabaceae). Det 'är bara det att de har betydande skillnader som borde' t förbises.

Främst, är bönor beskrivs som stora fröväxter. Termen 'bean' är faktiskt används för att beskriva utsäde av bondbönor. Senare, är dess beskrivning utvidgats till att omfatta de som tillhör släktet Phaseolus som de gemensamma och runner bönor. Bönor inkluderar även välsmakande frön och baljor av örter. På samma sätt, frön av andra icke-Leguminosae buskar eller träd, som i fallet med kaffe och kakao, som fortfarande anses bönor eftersom de båda liknar vanliga bönor. Andra frön som vaniljbönor kallas så eftersom de liknar liknande skida som naturliga bönor. Det finns många typer av bönor som de franska bönor, runner bönor, tork bönor och bondbönor (bondbönor i amerikanska regioner).

Ärtor är en del av släktet Pisum och specie sativum. I typiska matlagning, är ärtor betraktas som grönsaker men de är fortfarande en naturligt förekommande frukt. De flesta ärtor visas som runda frön inuti ärt skida. Denna gröda frodas under den svalare årstiden. Det 'är därför de är oftast planteras under vintern eller före uppkomsten av sommaren (fortfarande varierar med den specifika platsen). Är varje ärta sägs väga inom 0,1-0,36 g. På ett genomsnitt.

Ärtor brukar sås djup (30 till 40 mm.) Antingen dubbla eller minskat rader. De primära ärter sorter som odlas idag kan nå en höjd av 450 till 1500 mm. med Greenfeast ärter är mycket välkänd. Andra ärtor som blir allt populärare är snö ärter och sugar snaps.Den tydligaste skillnaden mellan de två är utmärkande för deras stjälkar. Ärtor har ihålig stjälkar medan bönor har mer fasta. För antingen baljväxter, de högre som behöver spaljéer att korrekt växa och fungera som stöd. De flesta bönor bara slingrar sig över deras stöd medan ärtor använda sina tentakler (från sina blad) till garn. I detta sammanhang, bönor saknar rankor jämfört med ärtor.
Dessutom är också annorlunda i den meningen att dessa strukturer kommer ut från marken i fråga om bönor medan ärter dessa hjärtbladen inte dyka upp mönstret för hjärtbladsutveckling. Bönor, särskilt sådana som klättrar, sås inom ett bredare område av djup än ärtor på omkring 25 till 50 mm.

Sammanfattning:

1. Ärter kännetecknas av sin ihåliga stjälkar medan bönor har mer solid stjälkar.
2. I allmänhet bönor saknar rankor jämfört med ärtor som använder deras blad rankor till garn.
3. ärtor behandlas som grönsaker i sfären av matlagning, även om de är vanligtvis frukter.