Skillnaden mellan Sushi och Maki? Sushi? vs Maki

Sushi är en ris maträtt som är smaksatt med vinäger och garnerad med fisk och skaldjur som pålägg, eller rullas i nori, en torkad och pressad plåt av tång. Det är en japansk måltid som traditionellt bestod av jäst fisk och ris. Den jästa fisk konsumeras och riset kastas.

Modern japansk sushi, som är sushi som vi känner till i dag, inleddes i slutet av den Edo perioden i Edo, nu kallas Tokyo, Japan. Det uppfanns av Hanaya Yohei och kallas Edomae Zushi eftersom fisken som användes fångades i Edo-mae eller Tokyo Bay. Det var inte jäst utan ätas färska hjälp av händerna och konsumeras någonstans.

Det är lätt och snabbt att förbereda. Den viktigaste ingrediensen är sushi ris som är japanskt ris som har korta korn och är klibbig när kokta. Andra ingredienser inkluderar vinäger och olika pålägg och fyllningar som tillsätts för sort.Sushi har flera olika typer, nämligen:
??? Nigirizushi, som är bildad av händerna och består av en avlång kulle av ris med wasabi och toppings gjorda av lax, tonfisk, och andra skaldjur, som är bundna till riset genom en tunn remsa av nori. Denna sushi har två typer: Gunkanmaki eller örlogsfartyg rulle och Temarizushi eller boll sushi.
??? Oshizushi, som också kallas pressas sushi och blockera format.
??? Inarizushi, som är stekt tofu fylld med sushi ris.
??? Chirashizushi, som också kallas spridda sushi och placeras i en skål och toppad med sashimi och garnering.
??? Narezushi, som är känd som mognat sushi och liknar traditionella sushi med jäst fisk.
??? Makizushi eller Maki, som rullas i nori med hjälp av en makisu eller bambu matta. Det är cylindrisk och skivas i sex till åtta bit stora bitar. Bortsett från nori, kan det också vara insvept i omelett, soja papper, gurka, eller persilja.
Maki har många typer som inkluderar:
??? Fotumaki, en stor cylindrisk rulle med två eller tre fyllningar bestående av grönsaker eller liten fiskrom eller hackad tonfisk.
??? Hosomaki, en tunn rulle som innehåller endast en fyllning som vanligtvis är tonfisk, gurka, kanpyo, morötter, eller avokado. Denna sushi har flera sorter: Kappamaki, Tekkamaki, Negitoromaki och Tsunamayomaki.
??? Temaki, en stor konformad sushi rullade med nori med fyllningarna rinner ut i den bredare änden.
??? Uramaki, en medelstor cylindrisk sushi med två eller flera fyllningar med nori på insidan istället för utsidan som alla andra typer maki.

Sammanfattning:

1. Sushi är en japansk maträtt som görs med vinäger smaksatt ris, toppat eller rullas med olika pålägg och fyllningar medan maki är en annan typ av sushi.
2. Sushi kan rullas i nori, placerades i en skål, eller pressas och formad som en rektangel eller avlång medan maki bara rullade i nori.