Skillnaden mellan Jasmine och basmatiris 'Jasmin' och 'Basmati' Rice

Ris är basfödan i Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Västindien. Det är den viktigaste spannmål som produceras för mänsklig konsumtion. Det ger kolhydrater som är en viktig källa till energi.

Det kan tillagas genom kokning eller ångbehandling, och det kan även göras till en gröt som är en traditionell mat för dem som är sjuka. Det kan även göras till nudlar eller ris mjöl som kan göras i rismjölk, sake, och andra drycker.

Rice har många sorter med den största samlingen vid International Rice Research Institute (IRRI) i Filippinerna. Två av de mest använda rissorter är Jasmine och basmatiris.

'Jasmine Rice'Jasmine ris är en rissort som har långa korn som smakar bra. Det kom ursprungligen från Thailand och är känd som doftande ris på grund av dess utmärkande blommig doft. Den odlades i högländerna i Thailand för thailändska kungligheter. Även om det är klibbig när kokta, har det mindre halt amylopektin än andra rissorter så det är mindre klibbig jämfört med de flesta av dem. Den används särskilt i det asiatiska köket som finns rätter från Kina, Thailand och Japan. Den har ett glykemiskt index på 109 och är lämpad för dem som behöver snabb energiåtervinning efter extrem träning och de som upplever mycket låga blodsockernivåer.

'Basmati ris'

Basmatiris är en rissort som är hemma i Indien och Pakistan. Dess korn är längre än de flesta andra rissorter. När kokta, inte basmatiris inte hålla ihop men är fortfarande torr, fluffig och friflytande. Det är doftande och har en delikat smak. Det är också känt som 'mjuka ris.' Det odlas i Punjab regionen i Indien, och det finns i flera varianter. De två mest populära sorterna är den bruna och vita basmatiris. Den har ett glykemiskt index på mellan 56 och 69, vilket gör den lämplig för dem som lider av diabetes. Det anses vara den dyraste ris variation i världen. Basmatiris används i traditionella indiska och Mellanöstern rätter. Det är oftast serveras med nötter, torkad frukt, grönsaker, lamm, kyckling marsala och kryddor.

Sammanfattning:
1. Jasminris har en blommig doft medan basmatiris har en nötig doft.
2. Jasminris är klibbigt medan basmatiris är fluffigt.
3. Jasminris har kortare korn medan basmatiris har längre korn.
4. Jasminris är hemma i Thailand medan basmatiris är hemma i Indien och Pakistan.
5. Jasminris har ett glykemiskt index på 109, medan basmatiris har ett glykemiskt index på 56 till 69.
6. Jasminris är bäst lämpad för asiatiska rätter medan basmatiris är bäst lämpad för indiska och Mellanöstern rätter.
7. Jasminris är bra för dem som behöver plötsliga utbrott av energi samtidigt basmatiris är bra för dem som lider av diabetes.