Skillnaden mellan nötter och baljväxterNötter vs Baljväxter

Nötter och baljväxter är en del av vardagen mat som innehåller mycket näringsämnen som behövs för kroppen. Det är svårt att skilja mellan nötter och baljväxter eftersom de är identiska i många avseenden. Både nötter och baljväxter komma med en torr frukt i en pod, men när nära undersökta nötter och baljväxter är annorlunda.

En av de viktigaste skillnaderna som kan noteras mellan nötter och baljväxter är i antalet frön som finns innanför skalet. Nötter brukar komma med en eller två frön. Å andra sidan, baljväxter komma med flera frön.

Medan baljväxter är dehiscent (spricker öppen på egen hand naturligtvis), nötter är oftast inte och de måste knäckt öppna. Medan frön av en mutter inte är fästa på väggarna i kapseln, är frön av baljväxter fäst till väggarna i skalet.

När man talar om näringsaspekter, baljväxter är tät mat. Baljväxter innehåller cirka 18 till 25 procent av proteiner och är en bra källa till kostfiber. De är också låg fetthalt. De baljväxter är också rika på vitamin B-komplex och mineraler som kalium, kalcium och magnesium. De är också en stor källa av fytosteroler. Muttrarna har också nästan samma proteinhalten som den för de baljväxter. Nötterna är höga i fett, men innehåller låga mättade fetter. Bultar är en bra källa av kalium, magnesium och koppar.

En annan skillnad som kan noteras är i kostnaden. Baljväxter är lite dyrare än de nötter.

Några av de vanliga muttrar inkluderar macadamianötter, paranötter, cashewnötter, hassel, mandlar, pekannötter, pistagenötter, pinjenötter och valnötter. De gemensamma baljväxter inkluderar black-eyed peas, svarta bönor, garbanzo bönor, marinblå bönor, pinto bönor, kidneybönor och linser.Sammanfattning

1. En mutter kommer vanligtvis med en eller två frön. Å andra sidan, kommer en baljväxt med mulitple frön.

2. Även frön av en mutter inte är fästa på väggarna i kapseln, är frön av baljväxter fäst till väggarna i skalet.

3. Medan muttrar indehiscent (att behöva öppnade), baljväxter är dehiscent (spricker öppen på sin egen naturligt). bild

4. Baljväxter har låg fetthalt. Å andra sidan, de nötter innehåller mycket fett men innehåller låga mättade fetter