Skillnaden mellan Gluten och veteGluten och vete

Vem kom först? Gluten eller vete?

Gluten och vete är i den kategori av livsmedel, äta och näring. Både gluten och vete används ofta omväxlande när man talar om mat, ingredienser och andra närliggande områden. Dessutom är både vete och gluten relaterade till varandra.

Till att börja med, är vete ett sädesslag som människor äter. Det har varit en av de äldsta livsmedel i mänsklighetens historia. Å andra sidan, är gluten en protein eller närings substans som finns i vete och andra livsmedelsprodukter såsom havre, falska kött (som veggie hamburgare), korn, en del jästextrakt, sojasås, couscous, mannagryn och andra gluten Produkter. Gluten är vad kroppen absorberar när vete och andra gluten livsmedel intas.
Kort sagt, är vete en produkt av gluten och gluten är en del av vete. Vete består av albumin, globulin, gliadin och gluten. Å andra sidan, är gluten en elastisk protein som finns i de tidigare nämnda livsmedel. Gluten är bildad av två huvudtyper av protein kallas gliadiner och glutenins.

Eftersom vete är ett korn, kan det ses och vidröras med blotta ögat. Å andra sidan, eftersom gluten är ett protein, finns det ett behov av ett förstoringsinstrument (ofta ett mikroskop) och andra verktyg för att se och observera gluten som den är.
Som ett korn i en växt, kan vete skördas och förvandlas till mjöl. I gengäld kan den bearbetas till en mångfald av livsmedelsprodukter. Proteiner som gluten kan inte skördas av människor. De finns bara inne i anläggningen och hjälp att ge näring till den mänskliga kroppen och förmedla dess egenskaper i maten. Vete kan användas som ett mjöl som skall användas i olika typer av bröd, kex, kakor, kakor, flingor, pasta, nudlar, och couscous. Bortsett från att vara en ingrediens är vete används också i jäsning att göra öl, andra alkoholhaltiga drycker, eller biobränsle.

Gluten 's huvudsakliga användning är i jästbaserade degar där gluten fungerar som ett bindemedel i degar med olika brödprodukter och bakverk. Jäst baserade degar får sin elasticitet från gluten och hjälpa degen jäsa och behålla sin form. Gluten ofta ger den slutliga produkten en seg konsistens. en annan egenskap av gluten är dess förmåga att absorbera. gluten används också som en tillsats och ett proteintillskott för livsmedel som har låg proteinnivåer eller inget protein alls. ett exempel på livsmedel med ingen eller som har mindre protein är livsmedel i en vegetarisk kost.Gluten är mycket viktigt i vete, eftersom det är den ansvariga medlet som ger vetemjölet dess egenskaper av elasticitet och absorberbarhet. Detta gör mjölet lättare att arbeta med och medger att den upphöjda degen.
Folk hade ofta ett missförstånd och förvirring när det gäller vete och gluten. Eftersom de två är ofta utbytbara, människor är oroade över skillnaderna mellan de två eftersom de är människor som drabbas och lider med allergier i samband med gluten och vete. Både vete och gluten kan orsaka allergier hos människor. En person som har en allergi mot gluten kan inte äta vete medan en allergisk person till vete också inte kan äta andra former av livsmedel med gluten. Däremot kan en person som är bara allergiska mot vete njuta av andra glutenbaserade produkter.
Sammanfattning:

1. Vete är ett korn medan Gluten är ett protein som finns i vete.

2. Vete är 'mat' som intas av kroppen medan gluten är det protein som absorberas av kroppen.

3. Vete kan ses och beröras. Gluten, å andra sidan, behöver instrument och verktyg för att ses.