Skillnaden mellan soppa och grytaSoppa vs Stew

Det finns många sätt att laga mat. Det kan vara kokt, kokt, stekt, bakad, inlagd, eller rostade. Två av de vanligaste livsmedel som framställts genom kokning och sjudning är soppa och gryta. Dessa är lämpliga för att ätas under kallt väder, eftersom de bäst konsumeras medan den var varm.

Soppa är en flytande matlagning som är gjord av kött, fisk, grönsaker, lager, vatten och andra ingredienser. Det serveras varma och beredda genom kokning och sjuder alla ingredienser. Människan har varit kända för att konsumera soppa så tidigt som 6000 f.Kr. med hjälp av lera behållare eller djur huden påsar i matlagning. Den franska populariserade det genom att framhäva det som ett botemedel för fysisk utbrändhet eller utmattning. De klassificerade soppa så tunn (buljong och consomm) och tjocka (puréer, bisques och krämer). Tjocka soppor använder stärkelse, korn, linser, ägg, smör och grädde som förtjockning ingredienser.

Soppor serveras vanligtvis före en måltid som förrätt, men kan också serveras som tilltugg. De är gjorda mestadels av vätska med andra ingredienser som kokas i en pott för att extrahera olika smaker och göra en buljong. Ordet 'soppa' kommer från det franska ordet 'soupe' som betyder 'soppa eller buljong.' Det härstammar från vulgär latinska ordet 'suppa' och germanska ordet 'sop' som betyder 'bröd indränkt i buljong.'

En liknande matlagning som använder mindre vätska och är tjockare än soppa är gryta. Det är mer en sås än en buljong som innehåller mer fasta ingredienser som kan innehålla kött, potatis och andra grönsaker. De vanliga vätskor som används i matlagning grytor är vin, lager och ibland öl. Stuvningar använder mer fasta ingredienser såsom tuffa kött än vätska. Det förtjockas genom tillsats av mjöl eller majsstärkelse till soppan eller genom att belägga ingredienser med det.Medan soppor kräver lite tid att laga mat, är grytor långsamt tillagas över låg värme och under en längre tid. Detta gör det möjligt för fullständig blandning av smaker av alla ingredienser som ger dem en karakteristisk smak. Medan soppa serveras som förrätt eller dessert, är en gryta mer av en huvudrätt. Det serveras på en tallrik med såsen hälls över fasta ingredienser som en sås till skillnad från soppa som måste serveras i en skål.

Det har varit känt att ha funnits sedan urminnes tider tillagas i blötdjur eller sköldpaddsskal. Roman och franska köket är rika på recept för grytor, särskilt lamm, nötkött och fiskgrytor. Ordet 'gryta' kommer från Mellanöstern engelska ordet 'Stewe' som betyder 'uppvärmt rum.' Den härrör från vulgär latinska ordet 'extufa' och den anglo-franska ordet 'estuve.' Det hade använts för att hänvisa till ett kärl för matlagning i den 14: e århundradet.

Sammanfattning:

1. soppa är en flytande beredning av livsmedel som innehåller små mängder av fasta ingredienser och mer vätska medan gryta är en livsmedelsberedning som innehåller mindre likvida och mer fasta ingredienser.
2. soppa serveras före en måltid eller som en dessert medan gryta är en huvudrätt.
3. Soup behöver mindre tid att laga mat eftersom det innehåller mer vätska medan en gryta behöver en längre tid att laga mat långsamt på låg värme.