Skillnaden mellan Naan och Paratha Naan vs Paratha

Naan är en allmän term för jästa flatbreads som är mycket populär i olika delar av världen, särskilt i Indien. Naan är tillverkad av vitt mjöl och betraktas som en 'jäst fri' indiskt bröd. Det är ofta bakas i en stenugn eller tava och serveras varma och borstas med smör eller smörolja.

Paratha är också en flatbread, men den är gjord av hela vetemjöl. Detta bröd är gjord av pan steka den i en tava eller tawa (indisk stekpanna). Det är ofta fyllda med grönsaker och kryddor och är en favorit ackompanjemang bland indiska rätter. Man trodde att först ha sitt ursprung i Punjab region som sträcker sig över norra Indien och Pakistan.

Naan har varit en populär frukostmat sedan urminnes tider, och en hel del olika varianter har förbättrat sin smak och gjort det mer aptitligt över tidens gång. Degen knådas väl och sedan avsätta några timmar att stiga. Degen kan också vara fyllda med produkter (russin, potatis och nötter), kryddor och kött, beroende på bagaren 's önskemål. Bakpulver används som ett substitut för jäst, och i vissa fall yoghurt tillsätts för att ge mer volym och tjocklek till brödet.

Ordet paratha är en union av de två orden 'parat' och 'atta', vilket innebär skikt av kokt mjöl. Smörolja och matolja är ibland blandas med degen för att ge den en mer gulaktigt textur. Den kan ätas som den är eller doppas i någon form av såser som är vanliga bland olika kök runt om i världen. Det är också ofta rullas till ett rör och äts med te eller andra liknande drycker. Dess utseende varierar från runda, kvadratiska och triangulära former.

En av de stora skillnaderna i naan bröd, i jämförelse med den andra typen av bröd, är dess 'fetthalt'. Om du har en bra ämnesomsättning, då detta bröd är ett bra sätt att börja dagen och en idealisk energikälla för dina vardagliga aktiviteter. Människor som är mycket strikta med sina siffror kan fortfarande äta naan bröd, men de bör sätta en gräns för sig själva när knapra på denna välsmakande behandla.Paratha har också varit populärt i andra länder som Singapore, Burma och Malaysia. Ofta serveras som en efterrätt, vissa varianter av dessa bröd som flagnande 'Htat ta ya' (Hundra lager) är mycket svårt att göra på grund av skiktning sekvens involverad i sina förberedelser. Eftersom parathas är bröd som borstas, vikt och rullas ut igen, är det en av de bröd som tar tid att förbereda.

Även om det finns likheter mellan dessa två typer av platta bröd, den stora skillnaden ligger på mjölet som används för att göra dem och preparatet när du bakar dem. Trots detta, båda flatbreads är mycket populära och mycket välsmakande. Den som kommer att få chansen att smaka dem kommer säkert sugen på mer.

Sammanfattning:

1. Naan är tillverkad av vitt mjöl medan paratha är gjord av fullkornsmjöl.
2. Yoghurt tillsätts Naan att ge det mer volym och tjocklek. Paratha, å andra sidan, är mjuk och gulaktigt.