Skillnaden mellan Arabica och RobustaArabica vs Robusta

Ett vanligt tema som både Arabica och Robusta aktie är att de är båda under klassificeringen av kaffe. I själva verket, Arabica och Robusta är två av de tre sorter av kaffeväxten. Deras fullständiga namn är kaffe Arabica och kaffe canephora respektive.

Dessa två varianter är den mest kända som används i kaffeproduktionen och konsumtionen.
Arabica och Robusta är också etiketter för kaffebönor som respektive sort producerar.

Mellan de två sorterna är Arabica den mest föredragna. Den har ett brett utbud av smak (från söt att syrlig smak) och luktar sött och fruktig när rostade.

Arabica kaffeplantor är också lite svårare att odla och växa eftersom de är mycket känslig. De behöver ständig vård och angivna villkor. De särskilda villkoren omfattar kallt eller subtropiska väder, en hel del fukt, en rik jord, och konstant skydd mot kyla och insekter. Arabica växter vanligtvis odlas på hög höjd platser. De måste placeras på 600-2,000 meter eller 2000-6000 fot över marken.

Å andra sidan, Robusta exemplifierar den direkta motsatsen till Arabica. Robusta har vanligtvis en neutral till bitter smak. När rostade, Robusta bönor luktar jordnötter. Som en växt, är Robusta stadigare. Det kan överleva i hårda klimat och är inte benägna att sjukdomar eller attacker från insekter. Robusta växter är oftast planteras i lägre höjder, vanligtvis 200 till 800 meter.Dessutom Robusta växter ger mer kaffebönor och en bra produkt för lågkostnadsproduktion. Den procentuella andelen koffein i Robusta är mycket högre än Arabica.

Däremot är Robusta inte sorten i efterfrågan i kaffeindustrin. På grund av sin bitterhet, är Robusta ofta används i snabbkaffe. Arabica, å andra sidan, används ofta för högklassiga kaffe och kaffeblandningar. Det är också att föredra sorten grund av sitt milda och balanserad smak. När det gäller produktion, kaffeodlare plantera ofta mer Arabica växter jämfört med Robusta växter.

Arabica och robustabönor 'framträdanden är också mycket olika. Arabicabönorna är platt och långsträckt. De är mörkgröna i färg med en formad spricka. Som en växt, har sorten 44 kromosomer, dubbel av en Robusta bönor. Å andra sidan är en Robusta bönor runt och ljusgrön. Den har en rak linje spricka.

Sammanfattning:

Både Arabica och Robusta är populära sorter av kaffeväxten. Varje sort producerar olika typer av bönor.

Majoriteten av kaffeplantor och bönor är av Arabica sort. Arabica är känd för att ha ett brett utbud i smak, mild och balanserad smak. Samtidigt är Robusta mindre populärt med sin bittra smak och hög koffeinhalt.

Det finns olika odlingsförhållanden för varje sort. Arabica sorten behöver några särskilda krav som: tempererat klimat, höga attityder, rik jord, och ständig vård från kylan och insekter. Å andra sidan, är Robusta en mycket enklare sort att växa och hantera. Den växer på lägre höjder och kräver inte så mycket omsorg jämfört med Arabica. Den ger även fler kaffebönor och är mindre kostsamt att framställa.

Arabica och Robusta skiljer sig också i utseende som kaffebönor. Arabica har en djup färg med en platt och långsträckt kropp. Den har en krökt spricka. I motsats härtill har Robusta en rundad form och en blekgrön färg. Sprickan på en Robusta bönor är en rak linje.