Skillnaden mellan Vitrom och MörkerromVitrom vs Mörkerrom

Den rom är en alkoholhaltig dryck gjord av sockerrör biprodukter såsom melass och sockerrör juice, genom processerna för jäsning och destillering. Produkten av dessa processer, en klar vätska, sedan lagras i tunnor för att göra slutprodukten: rom.

Kategorisera rom är till synes komplicerad, eftersom det inte finns någon särskild standard för dess konstitution. I stället kan det definieras genom befintliga standardregler och förordningar nationer som tillverkar denna berömda dryck. Variationer i kategorierna inkluderar anda korrektur, minimi åldrande; standarder ingår. I Australien delar de rom i vita rom och mörka rom. Vit rom används ofta i drinkar, medan mörk rom brukar drack rak, och används för matlagning.

Spansktalande länder producerar traditionellt vita rom med ganska ren smak. Exempel på dessa länder som producerar utmärkta vita rom är Kuba, Panama, Guatemala, Puerto Rico, Colombia och Venezuela.

Mörka rom är vanligare i engelskspråkiga länder, och är kända för sin fylligare smak som behåller en större mängd underliggande melass och ibland karamellsmak. Länder som producerar mestadels mörk rom är Belize, Bermuda, Trinidad och Tobago, Barbados och Jamaica. Mexiko producerar även ett antal märken av både vita och mörka rom.

Vit rom kallas också som silver eller ljus rom. Det har väldigt lite smak bortsett från sin sötma, som tjänar som bas på flera cocktailrecept. Den mildare smak av vit rom gör dem populära för användning i drinkar i motsats till att drickas direkt. Ibland är de filtrerade rätt när de är i åldern för att utrota andra färger som skulle kunna påverka dess är vit. Majoriteten av vita rom produceras i Puerto Rico.

Mörk rom även kallad röd rom eller svart rom. Som namnet antyder, de är mörkare i färgen och åldrades under en längre tid i tunga brända fat. Vit rom inte har stark smak av mörk rom; Mörk rom å andra sidan, har nyanser av kryddor tillsammans med starka melass och ibland övertoner av karamell. Mörk rom är också ibland används i cocktail drycker, och är oftast den typ som används vanligast i matlagning. De kommer främst från Jamaica, Haiti, och Martinique samt Nicaragua och Guatemala.

Jäst och vatten tillsätts till basen ingrediensen vid början av fermentationsprocessen. Jästen bestämmer slutet smak och lukt av rom. Distillers som producerar vit rom tenderar att använda snabba arbetande jäst, så långsamt arbetande jäst kan orsaka mer mängder av estrar för att bilda under jäsningen.

I Tyskland finns det ett substitut för äkta mörk rom kallas blandade rom. Det kallas så eftersom det är en destillerad dryck gjord av äkta mörk rom åtgärdas anda, och vatten. Oftast några karamellfärg används också. Den har en relativt mindre mängd äkta rom, men det smakar mycket lik den äkta varan. Två länder i Centralamerika, Nicaragua och Guatemala, producerar två av de mest prisbelönta mörka rom i världen, respektive: Flor de Cana, och Ron Zacapa Centenario.

Åldrandeprocessen bestämmer färgning av rom. Åldrande, vanligen med hjälp av bourbonfat, kan också använda rostfria tankar eller träfat. Mörka rom vanligtvis lagras i ekfat, medan vita rom vanligtvis lagras i behållare av rostfritt stål.Blandning, slutfasen av rom fattandet garanterar att rommen har en stadig smak. Vit rom ibland filtreras under denna process att ta bort färg den har fått under åldrandet, medan i mörka rom karamell tillsätts.

På grund av mörka rom som produceras i förkolnade ekfat, de är oftast tunga i smak och vissa beskriver det som har mycket sötare smak än andra lättare rom. Vita rom, däremot brukar beskrivas som bara allmänt söt, men med en mycket ljusare känsla. Vare sig mörk eller vit, är rom en utmärkt dryck som kan användas för matlagning och dricka, vare sig ensam eller blandas med andra smaker och sprit.

SAMMANFATTNING

? Vit rom åldras i tunnor av rostfritt stål, medan mörk rom åldras i förkolnade ekfat.

? Mörk rom tar relativt längre tid att ålder än vit rom.

? Mörk rom har starkare smak och övertoner än vit rom.

? Caramel kan tillsättas för att mörkna rom, medan en filtreringsprocess kan göras för att göra ljusare rom som vit rom.