Skillnaden mellan Poblano och JalapenoPoblano vs Jalapeno

Poblanos och jalapenos är två olika chili sorter av Mexiko. De har olika smaker och utseenden. De växer och har sitt ursprung i olika delar av Mexiko och används som olika ingredienser för olika rätter.

poblano
Poblanos är de vanligaste och favorit chili i Mexiko. De härstammar från Puebla delstaten Mexiko. Ordet 'poblano' betyder 'en invånare i Puebla' alltså namnet på den. Växten av poblano är flera skaft och når den höjd av omkring 25 inches. Dess utseende är bred och därför kallas 'chile ancho' eller 'bred Chile.' Den mogna poblano är mycket mörk röd färg nästan liknar svart, men omogna chili är lila grön. Frukterna når längden och bredden på nästan två till tre inches.The Anläggningen kräver fullt solljus. Den mogna poblano har mer smak och det är mycket varmare än den gröna omogna poblano. I allmänhet, i jämförelse med andra chilipeppar, de har en mildare smak. Men ibland samma planta kan producera poblanos av olika värmeområden som är mycket oförutsägbara i deras värmeinnehåll.

Några av de vanligaste rätterna ställdes med användning av poblanos är 'Chiles en nogada' som vanligtvis görs under festivaler i mexicanska självständighet och 'chile relleno' som anses vara den mest symboliska mexikansk maträtt. Att hålla dem i hermetiskt tillslutna förpackningar kan bevara dem i månader; torkade poblanos krossas och mals för att göra pulver också.

jalapeno

Jalapenos är också mycket vanliga och favorit chili i Mexiko. De härstammar från Xalapa i Veracruz. De växer främst i avrinningsområdet av Papaloapan som ligger i norra delen av Veracruz och även områden i Delicias, Chihuahua. De är också odlas nu i Chiapas, Nayarit, Jalisco, Sonora, etc. Jalapenos också namnet 'chile gordo' i Mexiko. De är av en medelstor. Frukten växer till en längd av två till tre och en halv inches. De är oftast äts medan fortfarande gröna men ibland får mogna och blir röda. Den röda är inte mycket mörk men crimson. Växten växer till en höjd av nästan två till fyra fot.

Jalapenos äts hela eller skivade. Jelly är tillverkad av dem, och de serveras på många olika sätt som rostade, fyllda, rökt, som används i drycker, sauted, etc.Sammanfattning:

1. Poblanos härstammar från Puebla delstaten Mexiko; jalapenos härstammar från Xalapa i Veracruz mestadels och även från områden i Delicias, Chihuahua, Chiapas, Nayarit, Jalisco, Sonora, etc.

2. Anläggningen av poblano är flera skaft och når höjd av ca 25 inches; växten av jalapeno når en höjd av 2-4 fot.

3. Den mogna poblano är mycket mörk röd färg nästan liknar svart, men omogna chili är lila grön; omogna jalapenos är gröna och mogna jalapenos är crimson röd färg.