Skillnaden mellan Scalloped och gratäng PotatisScalloped vs Au gratin potatis

Potatis är växter som har stärkelserika knölar och konsumeras i de flesta delar av världen som en viktig källa för kolhydrater. De anses vara en basföda av de flesta människor som liknar ris, majs och vete. De har sitt ursprung i Peru och fördes till Europa av spanska sjömän.

Bortsett från kolhydrater, potatis innehåller också fytokemikalier såsom fenoler och karotenoider, kalium, tiamin, folat, riboflavin, niacin, magnesium, järn, zink och fosfor. De är också rika på kostfiber som skyddar mot tjocktarmscancer, sänker kolesterolet och bidrar till att minska fett.

Potatis används för att göra vodka och andra alkoholhaltiga drycker, och industriellt bruk har också befunnits för dem. De är oftast beredd som mat, men om hela eller skivade, skalade eller inte, erfaren eller okryddat. Två populära sätt att förbereda potatis som Uddig potatis eller gratinerad potatis.

Uddig potatis är en typ av gryta som har flera olika versioner inklusive amerikanska och irländska sådana. Dessa är gjorda med tunt skivad potatis tillagade med ost, mjölk, grädde, och ströbröd. Man skulle kunna tro att det innehåller kammusslor, som är en typ av skaldjur, men det gör det inte. Gamla engelska ordet 'Collop' från den gamla franska 'escalope' betydde 'skivat kött' som är hur potatis bereds i Uddig potatis.Vissa versioner av skålen har kött som ingredienser, men de är alla gräddas i en timme vid 350 grader Fahrenheit. Det äts som en semester måltid och kan framställas timmar i förväg. I Frankrike och de flesta fransktalande länder, kallas det potatisgratäng eller au gratin potatis.

'Gratäng' är processen att laga mat antingen värms upp av en grill, panna eller ugn. Ingredienserna blandades samman och placerades i en gratäng sedan toppad med ströbröd, riven ost, ägg och smör för att det ska ha en brynt skorpa.
Termen 'Gratäng' kommer från det franska ordet 'gratter' som betyder 'att skrapa' och 'gratine' som betyder 'skorpa eller hud.' Bortsett från potatis, kött, fågel, fisk, pasta, grönsaker och krabbkött kan också framställas gratinerade.
Oavsett ingredienser du använder för det, och oavsett hur du laga det, eller hur man nu kallar det, Uddig potatis eller au gratin potatis är mycket näringsrika, mycket tillfredsställande, och otroligt läckra rätter som holidaymeals inte kan göra utan.

Sammanfattning:

1. Scalloped potatis är en potatis maträtt som liknar en gryta med potatis, ost, mjölk, grädde och ströbröd medan au gratin potatis är en term som används för en potatis maträtt som är beredd som Uddig potatis.
2. Scalloped potatis fick sitt namn från den gamla engelska ordet 'Collop' som betyder 'att skära tunt' medan gratinerade potatis fick sitt namn från de franska orden 'rivjärn' och 'gratine' som betyder 'att skrapa' och 'crust eller hud, 'respektive.
3. Scalloped potatis är bakade och så är au gratin potatis, men au gratin potatis kan också tillagas på en grill eller panna.