Skillnaden mellan Anejo och ReposadoAnejo vs Reposado

Anejo och reposado är olika Tequila. De är agave baserade sprit som huvudsakligen fermenteras i Tequila stad. Även om två andar är Tequila, de är olika i sin jäsning, färg och även smak.

En av de viktigaste skillnaderna som kan märkas mellan anejo och reposado är i åldringsperioden. Anejo betyder vintage eller äldre och reposado medel vilade. Anejo är äldre än Reposado. När Anejo åldras för minst ett år och högst tre år, är reposado åldern bara för ett minst två månader och inte mer än ett år.

Även i ekfat som används för att hålla drycker för åldrande, det finns skillnad. Anejo hålls i små fat medan reposado hålls i alla typer av fat.
Reposado kan hållas i tunnor med en kapacitet på 20.000 liter. Å andra sidan, är Anejo bara förvaras i tunnor som rymmer 600 liter.

Ekar från Kanada, U S och Frankrike är att föredra att göra reposado. Vissa företag är kända för att använda fat som har använts för åldrande andra alkoholer som vin, whisky eller scotch. Somliga använder fat tillverkade av förkolnat ek för att få en rökig smak. Nya fat används också för åldrande reposado så att den får en träig smak.När man tittar på anejo, används fat kommer från bourbon eller whisky destillerier och Jack Daniels fat. Som Anejo är mer åldern, kommer det i en komplex smak till skillnad från Reposado som har en fyllig ek smak

Det kan också ses att Anejo kommer i mörkare färg än Reposado. Detta beror på att Anejo åldras mer. Reposado har en svag gul färg jämfört med den brunaktiga färgen hos Anejo.

Sammanfattning

Anejo betyder vintage eller äldre och reposado medel vilade.

När Anejo åldras under minst ett år och högst tre år, är reposado åldern bara för ett minst två månader och inte mer än ett år.

Anejo hålls i små fat medan reposado hålls i alla typer av fat. Reposado kan hållas i tunnor med en kapacitet på 20.000 liter. Å andra sidan, är Anejo bara förvaras i tunnor som rymmer 600 liter.

Som Anejo är mer åldern, kommer det i en komplex smak till skillnad från Reposado som har en fyllig ek smak.