Skillnaden mellan Qipao och CheongsamQipao vs Cheongsam

Qipao och Cheongsam både hänvisar till en en- eller tvådelad klänning av kinesiskt ursprung. Som ett plagg, är den avsedd främst för kvinnor. Det är ofta ses som avgörande kinesiska nationella klänning.

Den största skillnaden mellan de två orden är deras språkliga ursprung. Cheongsam är den engelska versionen av kantonesiska cheuhngsaam (vilket innebär lång klänning). Kantonesiska cheuhngsaam används i den södra delen av Kina medan qipao används i den norra delen av landet. Så småningom kom kantonesiska cheuhngsaam till Shanghai och utvecklats till den engelska Cheongsam. En annan engelsk term för den här klänningen är 'mandarin klänning.'

Både cheongsam och qipao härstammar från klädsel Manchurian kvinnor. Klänningen karaktäriseras som görs av silke med en hög eller låg mandarin krage. Klänningen kan ha en rad ärm längder. Det kan vara ärmlös, långa ärmar, korta ärmar, eller kvartal ärm. Dräkten kan ha höga eller låga slitsar på endera eller båda sidorna av kjolen. Slitsarna kan gå upp till midjan eller höften. Klänningen har en diagonal öppning från halsen till höger bålen. Plagget är utformat för att tillslutas genom att fästa tillslutningar eller knappar groda till den högra framsidan av kläder.

Cheongsam eller qipao har en mängd olika mönster och mönster. Embroided eller vanligt tyg kan användas med ett brett sortiment av mönster. Mönster kan variera från en mängd olika blommönster, symboliska mönster som fisk, drakar, eller phoenixes. Färger kan variera från två färger till flera, beroende på tyget och design. Klänningen kan accentueras med tillbehör och utsmyckningar.Den ursprungliga Cheongsam eller qipao är en bred och lös typ av plagg som bara visar huvudet, händerna och spetsarna på tårna. Det blev modern och utvecklats till en revolutionerade design med en stramare form och mer överensstämde med den kvinnliga formen.

Idag är den moderna Cheongsam eller qipao ofta bärs på kinesisk-tema funktioner och festligheter. I många kinesiska butiker och kontor, är Cheongsam eller qipao bäras som formella slitage eller som en del av en enhetlig.

Sammanfattning:

1. Orden 'Cheongsam' och 'cheongsam' avser båda en kinesisk klänning för kvinnor som kännetecknas av en främre högersidoöppningen, mandarin krage, ärmar, och en kjol längd varierande längder med eller utan slitsar på sidorna av klänning. Det kan bäras genom att öppna sidoöppningen och det fästs med nedläggningar och knappar groda.
2. Den största skillnaden mellan qipao och Cheongsam är ursprunget till orden. 'Qipao' är i grunden en mandarinkinesiska namn för klänningen medan 'Cheongsam' är en engelsk härledning från kantonesiska namnet 'cheuhngsaam.' Ordet 'Cheongsam' har sitt ursprung i södra Kina och så småningom i Shanghai. Den andra termen 'qipao' används i den norra delen av Kina.
3. Klänningen härstammar från Manchurian kvinnor och förblev tills den kinesiska revolutionen. Den ursprungliga cheongsam eller qipao var en lös och bred plagg. Under den kinesiska revolutionen, kinesiska skräddare flydde till Shanghai och återupplivade klänning. Skräddare gav det en modernare utseende. Den moderna Cheongsam överensstämmer och framhäver den kvinnliga kroppen.
4. klänning anses vara den distinkta kinesiska klänning. Klänningen kan göras från en mängd olika tyger och anses vara en mycket mångsidig plagg. Det kan vara slät eller broderas. Det kan bäras med eller utan tillbehör. Klänningen kan också inkludera vissa mönster och design i form av blommor och symboliska konstruktioner. Vissa konstruktioner kan har västerländska influenser i form av mönster, tyger, eller tillbehör.