Skillnaden mellan Sapphire och RubySafir vs Ruby

Människor som vet om ädelstenar vet att en safir är blå till färgen och en rubin är röd. Detta är den grundläggande skillnaden mellan safirer och rubiner. Vad de flesta inte vet är att de är tillverkade av samma mineral som kallas korund.
Ursprunget till namnet
Namnet 'ruby' har sitt ursprung från det latinska ordet 'rubeus', vilket betyder röd.
'Sapphire' har sitt ursprung från ett latinskt ord, 'saphirus' som betyder blå.
Färg
Ruby är en röd ädelsten; den är gjord av mineralet korund. Korund attribut dess röda färg främst krom. Rubiner som är mörkare och har lila nyanser är mindre värdefulla än med en ljus, röd färg. Ibland är de upphettas för att förbättra deras färg. Värme ändrar ruby ​​permanent.
Sapphire finns i många färger. Safirer finns i en blå färg kallas blå safirer medan andra färger kallas snygga färg safirer. Korund består av aluminiumoxid i ren form och spår av järn, titan och krom. Dessa mineraler ger safirer blå, rosa, gult, lila eller grönaktiga färger. Korund av alla färger utom rött och rosa-orange kallas safirer. Rosa-orange kallas Padparadscha. De finns också i grått, svart och bruna färger. De är vita eller färglösa också men endast efter uppvärmning gråa.
Hårdhet
En rubin och en safir både mäta en nio på hårdhetsskala. De är båda mycket hård och slitstark därför mycket populär bland smycken beslutsfattare. Hårdheten hos dessa kan vara slagen endast av en diamant.
Värde
Alla ädelstenar värderas för sin färg, klippa, storlek och tydlighet. Högkvalitativa rubiner finns i större storlekar är mycket sällsynta och värderas mer än diamanter ibland. Rubiner som är över två karat är mycket sällsynta. Naturliga ädelstenar har brister i dem; de med färre brister är mer värdefulla.
Konstgjorda rubiner har inga brister och de är billigare.
Den dyraste safir är Padparadscha, den rosa-orange safir. Det är ibland mer värdefull än de högsta kvalitet blå safirer.
Safirer är också konstgjord och de kostar mindre än de naturliga.
Brytning
Rubiner finns i Afrika, Burma, Sri Lanka, Thailand och USA i Montana och South Carolina tillstånd.
Safirer bryts i Sri Lanka, Burma, Thailand, Indien, Madagaskar, Australien, Afghanistan, Kenya, Pakistan, och även i delstaten Montana, USA
användningar
En rubin används för att göra smycken. Den första lasern gjordes av en syntetisk rubin.
En safir används också för att göra smycken. I-safir laser används för att ändra våglängder från rött till infrarött, och skivor av safirer används för att göra urtavlor. De används för att göra fönster för högtryckskammare för spektroskopi. De används som halvledare och även i xenonlampa.
Sammanfattning:1. safirer och rubiner är gjorda av samma mineral som heter korund. Krom gör korund röd som kallas 'ruby'. Titan, järn, ger aluminiumoxid andra färger stenar som kallas safirer.
2. En rubin används för att göra lasrar och smycken. Safirer har många användningsområden. De används i klockor, såsom halvledare, som lasrar, och för att göra högtrycks fönster.
3. Rubiner är knappare än safirer.