Skillnaden mellan Chlamydia och gonorréChlamydia vs gonorré

Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) eller Venereal Disease (VD), även känd som sexuellt överförbara infektioner (STI), har funnits i hundratals år. Den överförs i människor genom människans sexuella beteende, IV nålar, amning och förlossning.

En smittad person kan eller inte kan manifestera tecken på infektion, men kan bära viruset, bakterier eller parasiter och kan överföra dessa bakterier till andra. Även om han inte kan förvärva sjukdomen, den person han kan ha överfört bakterier till kan vara mottagliga för det och visa symptom på STD.

Det finns många typer av STD som kan orsakas av flera faktorer som:

Svamp, såsom de i ljumsksvamp eller Jock kliar och candidiasis eller svampinfektion.
Virus, såsom de i viral hepatit (hepatit A, B, D och E), herpes simplex, HIV, HPV (föranleder cervical och peniscancer), och mollusker.
Parasiter, såsom krabba, löss och skabb.
Protozoer såsom trichomoniasis.
Bakterier, såsom chancroid, granulom inquinale, syfilis, gonorré, och klamydia.

Medan både klamydia och gonorré är bakteriella infektioner och sexuellt överförbara, de har en hel del skillnader.

En skillnad är att klamydia orsakas av klamydia trachomatics bakterier som endast finns hos människor, och det är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar. Det orsakar infektioner i mänskliga könsorgan och ögon.Gonorré, å andra sidan, orsakas av Neisseria gonorrhoeae bakterier. Det är också en vanlig sjukdom som har en inkubationstid på 2 till 30 dagar. Det kan överföras genom samlag, eller en mor kan överföra det till sitt barn under förlossningen. Symtom hos kvinnor inkluderar flytningar, smärta i nedre buken, och smärta vid samlag. Hos män, symptom inkluderar utsläpp från penis och en brännande känsla när man kissar. Om den lämnas obehandlad kan den orsaka epididymit, prostatit, och uretrit hos män. Hos kvinnor kan det orsaka inflammatoriska sjukdomar, septisk artrit i fingrar, handleder, tår och fotleder. Det kan också leda till septisk abort hos gravida kvinnor och kan påverka lederna och hjärtat.

Nästan 50% av människor som smittats med gonorré är också smittade med klamydia. Medan gonorré orsakar smärta när man kissar, gör klamydia inte. Det finns bara en urladdning från penis. Om den lämnas obehandlad, kan det också leda till allvarliga hälsoproblem.

Det finns inga symptom i en klamydiainfektion, och bakterierna kan dröja flera månader innan de upptäcks. Först då kan en smittad person känner smärta och utsläpp i samband med de flesta sexuellt överförbara sjukdomar. När upptäcks, kan klamydiainfektion behandlas med antibiotika såsom azitromycin, doxycyklin, tetracyklin, och erytromycin. Gonorré kan behandlas med ofloxacin, Cefixine och Ceftriaxon.

Sammanfattning:

1. Chlamydia är en infektion som orsakas av klamydia trachomatics bakterier medan gonorré orsakas av Neisseria gonorrhoeae bakterier.
2. Chlamydia symptom är långsamma att manifestera ofta ta månader att visa medan gonorré symptom visar inom några dagar.
3. Båda kan behandlas med antibiotika, men gonorré kräver starkare och mer potenta läkemedel än för klamydia.