Skillnaden mellan Acne och rosaceaAcne vs Rosacea
Det finns en stor skillnad mellan akne och rosacea, och de bör inte förväxlas som samma. Många människor felaktigt antar att rosacea har en liknande karakterisering på grund av likheterna mellan akne och rosacea symtom, men i själva verket dessa är helt olika hudsjukdomar.

Acne har många komponenter såsom papler, cystor, vit och pormaskar etc, medan rosacea har röda papler bara. Akne kan vara närvarande nästan var som helst på kroppen, medan Rosacea är endast närvarande på näsan, ansiktet och kinden. Människor som har akne har vanligtvis fet hud, men de som har torr hud i ansiktet kan lida av rosacea.

Rosacea blir förvärras när den avlidne området utsätts för sol eller värme, och om personen äter för mycket kryddig mat. Även om båda av dem är olika hudsjukdomar, behandlingarna är nästan samma.

Acne patienter utvecklar cystor och knutor i svåra fall, som kan lämna ärr, medan i rosacea patienter ärrbildning har i sällsynta fall observerats. Rosacea börjar normalt efter trettio års ålder, medan akne börjar hos patienter som är så unga som arton år.

Rosacea är associerad med spolning och rodnande, vilket inte ses med akne patienter, medan akne är associerad med pormaskar som inte syns i rosacea. Båda har en nära samhörighet med sebhorrheic dermatit, och människor som har rosacea kan också ha akne. Rosacea, i jämförelse med akne, är en neurovaskulära villkor, medan akne är ett utbrott av huden i form av finnar. Patienter som har rosacea har röd ojämn hud med mindre framträdande finnar, medan akne finnar bli mycket påtaglig.Rosacea har fyra subtyper C papulopustular, Erythematotelangiectatic, okulär och phymatous rosacea. Papulopustulös Rosacea är misstas för acne, eftersom det har nästan samma symptom, och Erythematotelangiectatic Rosacea är associerad med den snabba spolning av huden i ansiktet. Okulär rosacea påverkar ögonen, och phymatous rosacea sker på näsan, hakan, öron och panna. Acne har också många typer, och de börjar med skada.

Sammanfattning:

1. Rosacea uppstår vanligen i vuxna, medan akne startar från teen åldrar.
2. Acne bryter ut på nacke, rygg, armar och huden i ansiktet, medan Rosacea är bara sett på näsa, kinder och ansikte.
3. Rosacea och akne kan förekomma i samma individ.
4. Acne förknippas med fet hud, medan Rosacea uppträder i torra ansikts skinn.