Skillnaden mellan Bone Scan och bentäthet ScanSkillnaden mellan Bone Scan och bentäthet Scan

När människor åldras mycket hälsofrågor komma till ytan. Huden, som en gång var ungdomlig och spänd, blir gamla och saggy, leder som smidig var blivit artrit och stel och ben som var stark och seghet försvagas och blir sprött. Vi har 208 ben i kroppen, om någon av dessa avsevärt försvaga då kroppen mekanik kan kastas ur balans påverkar den totala fysiska hälsa.

Under denna tid läkare rekommenderar en serie test för att förhindra att diagnostisera vissa villkor till följd av slitage. Goda diagnostiska prov detektera osedda medicinska problem, men det är inte alltid fallet. Genomgår dessa undersökningar kommer att bidra till att förhindra allvarliga medicinska problem om problemet upptäcks tidigt. Skelettscintigrafi och bentäthet skannar är några av de tester som bör göras varje år när du nått medelåldern. Vissa människor tror att dessa tester är skrämmande och smärtsamt, men det är faktiskt ganska säkra och relativt smärtfritt förfaranden.

Bone Scan

Skann ben är en specialiserad diagnostisk procedur för att fastställa specifika medicinska frågor om benen. Det är en nukleär radiologi test som använder ett radioaktivt ämne allmänt känd som spårämne eller radionuklid. Substansen injiceras i blodomloppet genom en direkt IV eller IV-infusion. Det behövs en period av 2-3 timmar för att låta spårhylsan inom benvävnad. Spår avger en typ av strålnings- gammastrålning, som gör det möjligt för skannern för att bearbeta information genom bilder av benen.

Skannern som fångar bilderna av ben eller skelett har en unik kamera som är analogt med 'geigermätare' C den använder film för att fånga radioaktiviteten. Proceduren tar 30 till 90 minuter.

De områden av koncentration där radionuklider hylsor, visas svart på bilderna. Dessa mörka fläckar indikerar vanligtvis tillstånd såsom:


 


frakturer

infektioner

bentumörer

Artrit


bencancer

bone trauma

Andra ben förhållanden, inklusive osteoporos 

Det finns inga skadliga risker som är förknippade med detta förfarande. Den radioaktiva komponenten är minimal och försvinner inom några timmar. Insprutningen av spårämne kan orsaka lite obehag, men det är tolerabelt för de flesta patienter. Det enda problemet, som sällan påträffas under denna procedur, är den allergiska reaktionen av individer som har överkänslighet mot radionuklid.

Bentäthet Scan

Skelettscintigrafi densitet ibland kallas DEXA (Dual X-ray Absorptiometry Test) är ett av de enklaste diagnostiska prov du någonsin kommer att få. Allt som krävs är för dig att ligga på rygg på en vadderad bordsskiva samtidigt som skannas av en låg dos röntgen att mäta mineraltäthet i ett ben. Normalt involverar testet avsökning av följande:

Ländkotorna eller nedre delen av ryggraden

Höfter eller den övre delen av lårbenet

Ben i underarmen

Ben i handleden

* Dessa är de ben i kroppen som har en tendens att tunna och bryts lätt.

Hela proceduren tar bara några minuter, men före detta är en relevant anamnesupptagning krävs. Tillvägagångssättet är ingalunda orsakar klaustrofobisk och strålningen är minimal, även teknikern som driver maskinen behöver inget skydd och har plats i närheten.

Det finns ingen tråkig förberedelse för en skanning bentäthet, är allt du behöver göra bort metallföremål C såsom mynt, smycken, knappar och blixtlås. Metaller kan interferera med resultatet, vilket är anledningen till patienter ombeds att bära en klänning för att säkert kunna skannas.När proceduren är klar kommer poängen att vara i form av en T-score. Nedan visas parametrarna hur en T-score tolkas:


 

T-Score

tolkningar-1. 0

 

-1. 0 till -2. 5

 

-2. 5 och nedan

Ben är friska, normala och stark

 

Ben börjar detta och du kommer sannolikt vid risk för osteoporos

 

Anger att du redan har osteoporos