Skillnaden mellan OA och RAOA vs RA

Ben och ledsjukdomar är en av de mest smärtsamma sjukdomar man kan uppleva. Han eller hon kan uppleva olidlig smärta som kan pågå i några sekunder till några timmar om inget ingripande görs. Dessa ben och ledsjukdomar kan uppstå i en befolkningsgrupp, och en del förekommer naturligt att människor som betonar deras ben och leder så mycket.

Två av de vanligaste bensjukdomar är osteoartrit och reumatoid artrit eller bättre känd som OA och RA. Låt oss försöka ta itu med skillnaderna mellan dessa två bensjukdomar.

RA är ett tillstånd i vilket antikropparna är involverade i inflammation i lederna. Denna gemensamma sjukdomen fortskrider med tiden. Detta är vanligare hos kvinnor än hos män med ett förhållande av 3: 1. RA förekommer hos en procent av befolkningen i han USA. Detta tillstånd är vanligtvis ärftlig eller orsakas av andra faktorer.

OA, å andra sidan, är en slit-och-tår skick. Detta är vanligt bland idrottare, idrottsmän, löpare, cyklister, och de människor som ofta använder sina knän som bär vikt på them.However, kommer effekterna att ske en gång dessa människor når ålderdom. OA drabbar oftast de knän och höfter. RA påverkar de små lederna såsom handleden och knogarna på handen.

RA och OA 's varaktighet av smärta är annorlunda. RA inträffar vanligtvis varje morgon sedan antikropparna är koncentrerade i handleden och knogarna. Det kan pågå i 30 minuter eller mer. OA, å andra sidan, är kort och kan förekomma under några minuter.OA 's orsak beror på en brosknedbrytning som orsakas av alltför stor påfrestning i denna del av benet. Förutom upprepad användning av ben brosk, övervikt också belastar knäskålarna och bäckenbenet. Släktträd och genetik spelar också en viktig roll i utvecklingen av OA. RA 's orsak beror på de antikroppar som orsakar självförstörelse i synovium eller slemhinnan i lederna. Detta orsakar inflammation och smärta i dessa områden av lederna.

I RA är det svullnad, rodnad och värme. I OA finns stelhet som kan pågå i 30 minuter till en timme som sker i morgon. I de senare timmarna på dagen smärta är mindre.
Behandling för RA innebär mediciner som kan lindra inflammationen. Det finns fem kategorier av läkemedel för RA nämligen; bioläkemedel, DMARD, kortikosteroider, NSAIDs och smärtstillande medel. Behandling för OA, förutom smärtstillande medel, är steroidinjektioner, sjukgymnastik såsom motion, support, vila, värme program och viktminskning.

Sammanfattning:

1. 'RA' står för 'reumatoid artrit', medan 'OA' står för 'artros.'
2. RA är en inflammation typ av artrit medan OA är en slit-och-tår typ av artrit.
3. Orsaken till RA är självdestruktiva antikroppar medan OA orsakas av frekvent stress på
dessa ben, övervikt och genetik.
4. Behandling av RA innebär mediciner medan OA involverar mediciner och andra adjuvans