Skillnaden mellan födoämnesallergier och matIntoleranceMatAllergies vs matIntolerance

I allmänhet, skillnaden mellan födoämnesallergier och livsmedelsintolerans, är hur drastiskt kroppen avvisar maten. Det sägs att en livsmedelsallergi kan vara livshotande, även om hotet ISN 't omedelbart. Till exempel, det tillstånd som kallas Celiaki eller celiaki, är en långsiktig allergi mot gluten, som bär bort det skyddande och närings greppa cilier, vilket så småningom kan leda till cancer. Omedelbar livshotande symtom kan bli mer märkbar, som anafylaktisk chock på grund av en jordnöt eller mjölkallergi.

En livsmedelsintolerans är något annat. Kroppen tenderar att reagera dåligt på den intagna maten, vilket ger dig symptom som halsbränna, matsmältningsbesvär eller diarré. När det gäller rätt till det, det obehag du känner din kropp 's oförmåga att lyckas bryta ner maten för sina näringsämnen och bearbeta den normalt.

Matallergier och mat intolerans kan också ha mycket olika orsaker. Födoämnesallergier är biologiska, och kan 't ändras mer än en allergi mot gräs eller mögel kan ändras. Mat intolerans är ofta ett resultat av dålig kost funktion. Det kan orsakas av stress, dåliga matvanor, brist på vätskor, mediciner och andra fysikaliska betingelser.

Behandlingsalternativ varierar. Födoämnesallergier är inte behandlas med målet att så småningom kunna glatt smälta maten. Behandlingen är undvikande av livsmedlet i fråga. Om livshotande effekter är sannolikt en adrenalinpenna, också känd som en EpiPen, administreras till patienten kan användas i nödfall.Mat intolerans är ofta behandlas i hopp om att patienten kan återuppta normala, fritt ätvanor igen. Detta innebär ofta lösa matsmältningssystemet med sura controllers och andra typer av matsmältningsfrämjande. Ibland är denna behandling tillräckligt för att förhindra obehag och göra det möjligt för återupprättandet av regelbundna matvanor.

Födoämnesallergier är nästan alltid närvarande från födseln, eller utvecklings år, och förblir med dig för resten av ditt liv. Födoämnesintolerans oftast i vuxen ålder, och kan vara en tillfällig situation. För de flesta människor, kan en matintolerans tyder på att deras känslomässiga tillstånd är i behov av lite TLC. Födoämnesallergier har ingenting att göra med läget i känslor.