Skillnaden mellan ERT och HRTERT vs HRT

Östrogenbehandling (ERT) och hormonersättningsterapi (HRT) är hormonbehandlingar som föreskrivs för kvinnor i klimakteriet. ERT och HRT både lindra symptom på klimakteriet såsom humörsvängningar, värmevallningar och vaginal symtom som orsakas av oregelbundna nivåer av normala hormoner i kroppen såsom östrogen.

Tidigare HRT endast hänvisade till ERT. Senare, HRT innehöll både östrogen och progestin. Progestin är viktigt för att förhindra uppkomsten av endometriecancer. Det håller livmoderslemhinnan tjocknar. Östrogen, om de tas ensamma, kan öka risken för att utveckla cancer i livmoderslemhinnan. HRT ordineras till kvinnor som fortfarande har sin livmoder. Progestin är också betecknas som progestogen. Gestagen simulerar samma effekter med progesteron trots att det spelar ingen 't har progesteron innehåll. Det kan härledas från testosteron och inte enbart från progesteron. HRT kurer inkluderar intermittent kombinerad HRT, cyklisk HRT, kontinuerlig kombinerad HRT, och kontinuerlig cyklisk HRT. De är användas beroende på kvinnans 'tillstånd. Gestagener finns i olika former, såsom krämer, spiral (spiral), piller, vaginalkapslar i jordnötsolja, eller injektioner.

När östrogen behövs ensam, är ERT terapin används. ERT, eller motverkat östrogen, är den grundläggande hormonbehandling för kvinnor som fått livmodern bort såsom de som har genomgått en hysterektomi. ERT kan innehålla urin från ston som är gravida. Denna form betecknas som konjugerade östrogener. Konjugerade östrogener är mer kraftfull än de Erts gjorts i laboratoriet såsom förestrade östrogener, östradiol och estropipat. Östrogener finns i många olika former, såsom vaginala krämer, plåster, skott, implantat, tabletter / piller och vaginalring skär.

Även gjort för att lindra symptomen, ERT och HRT har också sina nackdelar och biverkningar. Följande kan upplevas av kvinnor under ERT och HRT: yrsel, förändringar i hornhinnans form, kramper, livmoderblödningar som innehåller månatliga perioder för några månader, huvudvärk, ökad täthet i bröstet, ömma bröst, vätskeretention, eller uppblåsthet i buk. Östrogen kan orsaka en ökning av vikt vid användning. Naturliga gestagener har färre biverkningar än de syntetiskt gjorda gestagener. Syntetiska gestagener kan leda till sämre förhållanden såsom epilepsi, depression, migrän, hjärtsvikt och astma. Biverkningar av behandlingen beror på den kvinna som tar den. Vissa kvinnor som tar ert / HRT kan uppleva biverkningar eftersom de fortfarande måste anpassa sig till de hormoner. En tre månader lång rättegång görs av läkaren att observera patienten. Nivåer av hormoner justeras för att hantera symptomen.

Bortsett från de ovan nämnda fördelarna med att använda ERT och HRT, hindrar det också uppkomsten av benförlust även om det inte är bevisat att minska frakturer. Ta ERT och HRT kan förbättra nivåer av kolesterol.

Riskerna för att ta ERT och HRT innefattar höga risker att utveckla hjärtinfarkt, förhöjda triglycerider, risken för bröstcancer, särskilt om de används under en längre tid, liksom ökad risk för äggstockscancer, blodproppar, stroke, och kan lätt öka risken att få gallsten.

Kvinnor som använder HRT ska screenas för deras allmänna hälsotillstånd, viljan att uppleva symptom och svårighetsgraden av deras symptom. Om symtomen vid klimakteriet påverka förmågan att utföra dagliga aktiviteter, då HRT rekommenderas. Normalt ERT / HRT bara tagit tre till fem år. behövs avsmalnande av om de tas för mer än den rekommenderade tid. HRT är inte ges till kvinnor som är gravida, har leversjukdom, en historia av stroke eller hjärtinfarkt, som har okända uterin blödning, och som har tidigare blod koagulation.Sammanfattning:

1. östrogenbehandling (ERT) och hormonersättningsterapi (HRT) är hormonbehandlingar som föreskrivs för kvinnor i klimakteriet.

2. ERT och HRT både lindra symptom på klimakteriet såsom humörsvängningar, värmevallningar och vaginal symtom som orsakas av oregelbundna nivåer av normala hormoner i kroppen såsom östrogen. Den förhindrar också uppkomsten av benförlust även om det inte är bevisat att minska frakturer. Ta ERT och HRT kan förbättra nivåer av kolesterol.

3. HRT avser en kombination av östrogen och progestin, medan ERT avser endast östrogen. HRT rekommenderas för kvinnor som fortfarande har sin livmoder. Å andra sidan, är ERT för dem som har haft en hysterektomi (borttagande av livmodern).

4. Följande kanske upplevs av kvinnor under ERT och HRT: yrsel, förändringar i hornhinnans form, kramper, livmoderblödningar som innehåller månatliga perioder för några månader, huvudvärk, ökad täthet i bröstet, ömma bröst, vätskeretention, eller svullnad av buken.

5. Syntetiska gestagener kan leda till sämre förhållanden såsom epilepsi, depression, migrän, hjärtsvikt och astma.