Skillnaden mellan datortomografi och ultraljudDatortomografi vs Ultraljud

Det finns många diagnosverktyg som används av röntgenavdelningarna för att diagnostisera sjukdomar. Varje verktyg har särskilda ändamål; såsom röntgen för brutna ben eller MRI för mjukdels diagnoser. Radiologer effektivt kan använda dem för en mer exakt diagnos, eller en bättre titt på den specifika problemområde. Denna artikel är särskilt inriktad på skillnaderna mellan CT / CAT (Computed Axial Tomography) skannar och ultraljud.

Syfte

Datortomografi är diagnosverktyg som används för många ändamål. I grund och botten, CT 's skickar röntgenstrålar genom kroppen i små skivor, som sparas som bilder på datorn. Det är en speciell typ av datortomografi, en så kallad genomlysning, som kan fånga levande rörelse för vissa diagnostiska undersökningar, eller hjälpa den interventionell radiolog, som utför en biopsi, genom att visa honom var att styra nålen i ett inre organ.

Ultraljudsbilder har flera syften som tillåter radiologen att göra en mer exakt diagnos. Ultraljud använder högfrekventa ljudvågor för att producera en gråskala bild av olika organ, såsom bukorganen eller hjärtat, och används ofta för fosterundersökningar. Alla har sett en foster ultraljud med en baby tydligt visas i bilden. Doppler ultraljud kan tekniken för att fånga blodflödeshastigheter, såsom hals och njurartärerna.

Funktionalitet

CT är en donut-formad modalitet som skickar en röntgen genom kroppen, varje gång scannern roterar, och en röntgenbild tas. Ibland patienten injiceras med ett färgämne i en kontrasterande färg, vilket gör de inre organen, tumörer, blodflöde, eller andra regioner av intresse tydligt sticker ut, vilket gör att röntgenläkaren att göra en mer exakt diagnos. Bilderna visas på en bildskärm för radiologen 's visning.

Ultraljudet 's givaren avger ljudvågor in i patienten' kropp. Dessa vågor studsa organ och vävnader i kroppen, och återgå till givaren. Omvandlaren tolkar dessa ljud, och producerar en bild som visas på bildskärmen. Mätningar kan göras för storlek och djup, blodflöde, eller sammandragning av flödet, och sparas av teknikern för Radiologist 's visning.Historia

CT modalitet uppfanns av en ingenjör och en fysiker 1972; Godfrey Hounsfield och Allan Cormack. Ursprungligen hade det en liten öppning, och användes ursprungligen för bilder i huvudet. Eftersom tekniken förbättras och 'hål' växte, gjorde det hela kroppen av en patient som ska skannas. Ursprungligen tog det flera timmar att förvärva data och rekonstruera den i en bild; idag det tar bara några ögonblick.

Ultraljud är bekant eftersom det används i filmer och tv-program, men få människor vet när ultraljud uppfanns. Det finns många kontroverser, men tidigast först rapporterades vid Naval Medical Research Institute i slutet av 1940 's, när Dr. George Ludwig visat att gallsten kunde detekteras, och senare under 1957 när Dr Ian Donald först använde den för foster bilder.

Sammanfattning:

1. CT 's skickar röntgenstrålar genom kroppen i små skivor, som sparas som bilder på datorn, medan ultraljudsbilder har flera syften som tillåter radiologen att göra en mer exakt diagnos.