Skillnaden mellan Ileostomi och KolostomiIleostomi vs Kolostomi

Det finns ett stort antal problem när det kommer till människans matsmältningssystem. Det finns olika fall där den normala funktionen av mag-tarmkanalen är störd, antingen genom medfödda eller villkor från omgivningen. I pediatrik, till exempel, finns det några barn som lider av Hirschsprung 's sjukdom. Det är ett tillstånd där kolon inte har ganglion. The ganglion är ansvarig för Colon att ha peristaltiken eller ofrivilliga rörelser. Men mer allmänt, den ? problemet med tarmen kan livsstil förknippas. Om du är den typen av person som spelar 't ta tillräckligt fiber i sin kost, du kan utveckla cancer. Cancer utvecklas i första hand på grund av irritation i slemhinnan i tarmarna. Ju fler onödiga material hålla kontakt med tarmslemhinnan, på grund av oegentligheter i avföring, desto högre personen 's benägenhet för utveckling av tjocktarmscancer.

När det gäller problem i tarmen, finns det två möjliga kirurgiska åtgärder som läkarna kunde göra för att få avfallsmaterial ur den 's-systemet. Dessa är de ileostomi och kolostomi. I huvudsak dessa förfaranden är desamma, eftersom båda behöver en uppsamlingspåse för att samla avföring. det finns dock stora och små detaljer som skiljer ileostomi från kolostomi.

Det som skiljer de två är det faktum att ileostomi görs för att få ett slut av tunntarmen till ytan av buken. Avfallet kommer ut från ileostomi samlas in av en bandagesystem som renas när personen går till komfort rummet att urinera. Påsen kommer typiskt att ändras inom 5 dagar som en del av ileostomi vård. Om tjocktarmen är redan oförmögen att slutföra rötningsprocessen, de flesta läkare föredrar att använda tunntarmen att utvisa avfall.Om en person har en ileostomi, för det mesta, det rekommenderas inte för personen att ta en fiberrik kost eftersom i tunntarmen, kan fiber inte behandlas helt. En bra lösning för sådana problem skulle behöva vara grundlig tuggning av mat. På så sätt kommer magen och tarmen inte längre behöver slipa ner stora bitar av bolus.

Kolostomi å andra sidan är ett kirurgiskt ingrepp gjordes på en frisk del av tjocktarmen (därför namnet kolostomi). Tjocktarmen kommer då att sutureras i bukväggen med stomi apparat eller en påse som samlar avföring. Denna typ av förfarande görs om en del av tjocktarmen har redan tagits bort eller icke-funktionell. Typiskt är den distala delen av tjocktarmen avlägsnas, inaktiverar att avföringen från att komma ut anus. En annan indikation för kolostomi är att vila kolon 'är en del, särskilt om det fanns en operation eller en tumör. Som tumregel i stomivård, desto högre delen av tjocktarmen som är ansluten till buken, desto mer gånger att påsen skall tömmas.

Både Ileostomi och Kolostomi är kirurgiska procedurer

Både Ileostomi och Kolostomi använda en påse eller ett ledningsnät som töms flera gånger på en dag.

Kolostomi görs med tjocktarmen medan ileostomi görs med tunntarmen.