Skillnaden mellan ovariecysta och äggstockscancerOvariecysta vs äggstockscancer

Diagram som visar scenen 2A till 2C äggstockscancer.

De säger att största bedrift av en kvinna är moderskap och funktionaliteten i hennes reproduktiva systemet är direkt proportionell mot hennes förmåga att föda. Därför är det viktigt att en kvinna ser till att hennes hälsa är väl omhändertagen. Två stora sjukdomar som kan avskräcka en kvinna 's väg till moderskap är ovariecysta och äggstockscancer. Vilka är dessa två och hur kan de förebyggas eller elimineras.

Cystor på äggstockarna

Cystor på äggstockarna är stängda, säck som strukturer som bildas inuti äggstocken och är fyllda med antingen en halvfast eller flytande ämne. Det är främst vanligt under barnafödande år. De flesta kvinnor som har cystor på äggstockarna är asymtomatiska i naturen. Men i vissa fall, är det vanligaste symptomet extrem smärta i buken eller bäckenområdet. Villkoret bekräftas och diagnostiseras genom bäcken eller buken ultraljud.

vanliga orsaker

Infektion

Genetisk

embryonal defekt

Kroniska inflammatoriska tillstånd

tumörer

Hinder

Typer av Cystor

Follikulär / Funktionell cysta

Vid ägglossningen, växer ett ägg inuti en säck som kallas för follikelstimulerande. Normalt bryter follikeln öppna och släpper ägget. Emellertid, när follikeln låter att göra detta follikeln växer sig större än normalt och bildar en cysta inuti äggstocken.

Gulkroppen Cystor

Detta är en vätskefylld cysta som bildas när en säck 't lösa efter att ha släppt ett ägg, som normalt gör. Vätskan inuti ackumuleras och har en sannolikhet för att utveckla mer vätska orsakar cysta att växa i storlek.

Dermoid eller godartad cystisk Teratom

Detta cystisk tillväxt består av celler som liknar andra delar av kroppen, såsom hud, hår, tänder och andra vävnader

cystadenomas

Dessa är cystor består av vätska, fett eller andra vävnader som finns på ytan av äggstockarna.

Endometrios

Detta är en cysta som består av vävnader som normalt växer i livmodern, men av någon anledning utvecklar utanför och fäster äggstockarna.

* OBS: I vissa fall kan en äggstock har ett stort antal små cystor som orsakar den som ska förstoras. Detta tillstånd kallas PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och det är den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor.

Tecken och symtom


 


Lägre buksmärtor

Buken fullhet eller uppblåsthet

Dålig matsmältning

tidig mättnadskänsla


urinträngningar

Förstoppning

smärt samlagBehandlingBehandlingen beror på storlek och utseende av cysta som kan ses på ultraljudet. Om inte cysta spricker och orsakar signifikant blödning, i vilket fall operation krävs.

* OBS: äggstockscysta diskuterades i föregående stycken, men för att bättre förstå hela konceptet äggstockscancer, äggstockstumör beskrivs nedan. En cancer cysta eller tumör kallas maligna och godartade som kallas godartad.

Olika typer av äggstockstumörer

Tumörer kan bildas i andra delar av kroppen och äggstockarna är inget undantag.

Epitelceller Tumörer C börja på epitel eller yttre ytan av äggstocken. Denna typ av tumör vidare indelas i:

Godartad Epithelial tumör C inte cancer och inte sprids eller leda till en skadlig sjukdom.

Tumörer av låg malign potential (LMP tumörer) C kallas borderline äggstockscancer, denna tumör växer långsamt och är mindre livshotande än de flesta äggstockscancer.

Malignt Epitelial äggstockstumörer C detta är den vanligaste tumören som orsakar äggstockscancer.

Germinalcellstumörer C utgår från de celler som producerar ägg. Dessa är ovanliga och tenderar att påverka yngre medelålders kvinnor. De flesta könscellstumörer är godartade.

Stromacellstumörer C härrör från celler som håller äggstocken tillsammans och producerar hormoner: östrogen och progesteron.

Äggstockscancer

Från själva ordet, är detta den typ av cancer som växer i äggstockarna. Det är ofta oupptäckt tills den har spridit sig till andra delar av bäckenet och buken. Orsaken är okänd, och varje kvinna bör vara medveten om att en cysta eller en tumör kan eller inte kan utvecklas till äggstockscancer. Således är det mycket viktigt att besöka din gynekolog för varje eller vartannat undersökning, särskilt när du är i riskzonen.

Som det nämndes tidigare orsaken till äggstockscancer är ännu inte identifierats, men det finns möjliga riskfaktorer i samband med det. Dessa är:

ökande ålder

Fetma

efter klimakteriet

Familjehistoria av äggstockscancer

Familjehistoria av bröst eller kolorektal cancer

Vissa familj cancer (genetiska) syndrom

Bröstcancer

Medan det finns riskfaktorer, det finns också faktorer som minskar risken av att ha en äggstockscancer, dessa inkluderar följande:

Graviditet

Amning

P-piller

Den preventiva injektion DepoMedroxyprogesterone Acetat (DMPA eller Depo-Provera)

Med dina 'rör bundna' (tubarligering)

Avlägsnande av livmodern utan att ta bort äggstockarna (en hysterektomi)

Fettsnål kost

Tecken och symtom


 


Bukspänning på grund av växande tumör och / eller uppblåsthet

Bäcken och buksmärta

Ryggont

tidig mättnadskänsla

minskad aptit

urinträngningar


lätt fatigability

Magbesvär

Förstoppning

menstruella förändringar

Viktminskning

smärt samlagDiagnos

Tyvärr finns det inga bra screeningtest för äggstockscancer, trots omfattande pågående forskning. Imaging (ultraljud, röntgen och datortomografi), och blodprover bör inte användas som en skärm, eftersom de är felaktiga och leder många kvinnor till kirurgi som inte behöver det. Diagnos är ofta misstänkt bygger på symtom och fysisk undersökning, och dessa följs av avbildning.

huvud Behandlingar

Kirurgi

Kemoterapi

målsökande terapi

Strålbehandling

Slutsats