Skillnaden mellan grampositiva och gramnegativa bakterier
Gram Positive Vs gramnegativa bakterier

Gram-färgning är en mycket viktig lab test. Det banar väg för differentieringen av de två distinkta bakteriearter. Det är en snabbare metod jämfört med bakteriekultur och är mycket viktigt för att identifiera den ursprungliga arbets diagnos av vissa sjukdomstillstånd. Så hur är gramnegativa och positiva bakterier annorlunda?
Främst, grampositiva bakterier, i ett gram färgningsreaktion, kommer att reagera på ett kristallviolett färgämne och färgar mörkt lila eller violett. Dess cellvägg är unik eftersom den är sammansatt av flera peptidoglykan skikt (flerskiktade) gör det tjockare. Denna typ av bakterier har också närvaron av techoic syror, även om den saknar en LPS (lipopolysachharide) innehåll, periplasmiska utrymmet och det yttre membranet vilket gör denna grupp är låg i både lipoprotein och lipidkompositionen. När det gäller dess flagellar struktur, dessa bakterier verkar ha två ringar i sina basala kroppar. De producerar också en annan typ av toxin från deras motsvarighet som de släpper exotoxiner. De har i allmänhet hög motståndskraft mot fysiska avbrott, färg inhibition, anjoniska rengöringsmedel känslighet, natriumazid och tork motstånd.
Den gramnegativa bakterier är olika på många sätt. Denna grupp visar en annan gramfärgningsreaktion som den normalt inte reagerar på ett kristallviolett färgämne. Men vanligtvis fläckar det rosa röd och kan avfärgas acceptera safranin (en motfärg). Den har en tunnare peptidoglykan cellvägg lager eftersom det är bara gjort av ett enda skikt i motsats till grampositiva 's flerskiktad vägg. Trots sin brist på teichoic syror, gör det upp för förlusten i att ha en hög halt av LPS, och har både en periplasmiska utrymmet och ett yttre membran. på grund av den senare, är det inte förvånande att denna bakteriegrupp har en stor mängd lipoprotein innehåll samt lipider. Dessutom gramnegativa bakterier har 4 basala kroppsringar och släppa endotoxiner i stället för exotoxiner. resten av deras egenskaper är markerade med en allmänt låg profil för sin färg inhibition, anjoniska känslighet, fysiska avbrott, natriumazid och tork motstånd.
På grund av dessa skillnader, de två bakteriegrupper reagerar olika på vissa antibiotika. Det 'är därför läkare måste först veta vilken typ av bakterier som de har att göra med, så att de kan ordinera rätt typ av läkemedel för sina patienter. Gramnegativa bakterier kan inte undertryckas med penicillin till skillnad från gram positiva eftersom de är i stort sett motståndskraftiga mot detta typ av antibiotika.Grampositiva bakterier har flerskiktade cellväggar medan gramnegativa bakterier har enskilda skiktade väggar.

Grampositiva bakterier färgas en lila färg i en kristallviolett färgämne medan gramnegativa bakterier inte kommer att reagera på denna typ av färgämne, men bara till en motfärg ger därmed bort en rosa färgad fläck.