Skillnaden mellan PCOS och endometrios PCOS vs Endometrios

Kvinnor 'hälsa är en pärla bland individer runt om i världen. En kvinna' s känsliga tillstånd jämfört med människan är av yttersta oro hon är starkt ansvarig för reproduktion. Vissa villkor som främst drabbar kvinnor sätta dem på allvarliga risker. Bland dessa är polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och endometrios.

PCOS är ett tillstånd där en kvinna 'hormoner inte stabiliseras. Roten platser är äggstockarna. Normalt producerar äggstocken hormoner som är nödvändiga och tillräckligt för en kvinna som minimala mängder av androgen. Men tyvärr, äggstockarna hos kvinnor med detta tillstånd producera mer än tillräckligt med hormoner som utgör skadliga effekter på kroppen. Individer med PCOS har vanligtvis överdriven kroppsbehåring och onormal längd och vikt. långsiktiga effekter kan leda till utveckling av hjärtsjukdomar och diabetes som också till stor del orsakas av specifika hormoner.
Symtom på PCOS kan lätt identifieras som de flesta av dem manifesteras fysiskt. Bland dessa är: viktökning, akne, depression, infertilitet, håravfall, och överdriven hår. Internt kan kvinnor med PCOS utveckla cystor i äggstockarna som definieras av termen. För att utesluta PCOS, måste man se en läkare och genomgå ultraljudsprovning.
Behandling för PCOS sträcker sig från träning, kostförändringar, och vila. Läkemedel kan också ges för att bekämpa sjukdomar och att stödja graviditet i de fall det finns en samtidig förekomst.
Samtidigt är endometrios ett tillstånd där det finns onormal tillväxt av livmoderslemhinnan celler (som kasta bort från insidan av livmodern under menstruationen) utanför livmodern. Tillväxtområden kan hittas i äggledarna, bäcken, eller ännu värre, i det lymfatiska systemet, lever och hjärna.

Ett antal kvinnor i reproduktiv ålder (25-35 år) utvecklar endometrios även om vissa utvecklar det så tidigt som 11. Det finns fall där symtomen inte blir närvarande. Men om det gör det, bäckensmärta är det vanligaste symtomet. De flesta kvinnor blir också infertila och utveckla andra symptom.

Orsaken till endometrios är okänd, men en mängd olika teorier övervägs. En teori är retrograd menstruation (där menstruation sprids till andra delar av reproduktionssystemet. Diagnos kan göras via ultraljud, magnetisk resonanstomografi (MRT), iscensättning och biopsi. Medicinsk behandling kan innebära kirurgi, hormonella mediciner och andra stödjande läkemedel.Sammanfattning:

1. Både PCOS och endometrios drabbar kvinnor. Äggstocken är den huvudsakliga målstället av båda villkoren.

2. PCOS är ett tillstånd där en kvinna 'hormoner inte stabiliseras när endometrios är ett tillstånd där det finns onormal tillväxt av livmoderslemhinnan celler utanför livmodern.