Skillnaden mellan datortomografi och MRI ScanCT Scan vs MRI Scan

Min bror har en stroke förra året, vi tog honom till sjukhuset och han utsattes för en MR-undersökning. Den visade den del av hans hjärna där ett blodkärl spricka och orsaka stroke.

Några år tidigare, den vanliga verktyg som används för att diagnostisera medicinska problem i kroppen 's inre organ, är datortomografi eller datortomografi. Idag människor kan välja vilken av de två de vill använda. Båda maskinerna används för att diagnostisera något medicinskt tillstånd som de har, som visar segment av patienten.

Datortomografi (CT)

Datortomografi är en speciell typ av röntgenmaskinen. Den kombinerar röntgenteknik med datorteknik, vilket gör det lättare för läkare att se problem i kroppen. En patient är gjord för att ligga ner på ett bord som glider in i en cirkulär öppning. Ett röntgenröret roterar sedan runt patienten och data samlas in i en dator.

Den använder digital geometri behandling för att generera 3D-bilder av de organ i kroppen från röntgenbilder samlas in. Datortomografi innebär fönster, en process som manipulerar data för att visa kroppsstrukturer baserat på deras förmåga att blockera röntgenstrålar.

Ursprungligen, de insamlade bilderna var av den axiella och tvärgående plan men moderna scanners kan nu låta dessa data att omformateras i olika plan för att se problem bättre.

En datortomografi kan vara riskabelt eftersom det handlar om strålning och behöver användningen av kontrastmedel gjorda av jod som kan absorberas av onormala vävnader i kroppen. Det är billigare alternativ men.Bortsett från dess medicinska användningsområden, är det också användas inom andra områden som arkeologi och icke-förstörande materialprovning.

Magnetisk resonanstomografi (MRT)

MRI är en medicinsk avbildningsteknik som använder magneter och radiovågor för att skapa bilder av inre kroppsstrukturer. Processen innebär att patienten ligger på ett bord som är införd i en lång cylinder som är en magnet.

Detta magnetfält justerar sedan väteatomerna i celler i kroppen och samlar signalerna från dessa atomer genom en antenn. Den använder radiofrekvensfält för att sända signaler och registrera information som sedan omvandlas till bilder av de skannade delar av kroppen. Bilderna är mer detaljerade än de bilder som produceras av en datortomografi, men MRI är inte särskilt bra på ben skannar.

De magnetiska fält och radiovågor kan ändra kontrasten i bilderna för att markera olika vävnader i kroppen. De kontrastmedel som används är inte från jod, så det är säkrare att använda och avbildningsplanet kan ändras från topp till botten, fram och bak.

Sammanfattning:

1. datortomografi använder röntgen och datateknik, medan MRI använder magnetfält och radiovågor.
2. datortomografi är billigare än MRT.
3. datortomografi använder jod baserat kontrastmedel, medan MRT inte.
4. datortomografi är bra på ben skannar, medan MRT är inte.
5. MRI ger bilder som är mer detaljerade än bilder som produceras med en datortomografi.