Skillnaden mellan 3D Ultraljud och 4D Ultraljud3D Ultraljud vs 4D Ultraljud

3D och 4D ultraljud, precis som 2D ultraljud kan användas för att visa inre organ eller andra delar i kroppen. Men, är det oftast för att ta på en titt på ett barn i livmodern. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två är tillägget av den 4: e dimensionen, som är tid. En 3D-ultraljud producerar en 3D-bild av barnet som ger en mer detaljerad och realistisk syn på barnet utan någon rörelse. Med 4D ultraljud, i stället för en 3D-bild, du få en realtids 3D-bild av barnet.

3D-bilden uppnås genom compositing flera 2D-bilder, tagna vid olika vinklar, för att skapa en 3D-modell av barnet. Precis som förhållandet mellan en bild till en film, tar en 4D ultraljud dessa 3D-bilder på en mycket snabb takt och kombinerar dem för att skapa en illusion av rörelse. För de flesta fall är en 2D-ultraljud nog att tjäna syftet att rutinkontroll upp men populariteten av 3D och 4D ultraljud härrör från föräldrar som vill ha 'minnessaker' av deras ofödda barn.

Eftersom både 3D och 4D ultraljud är båda inte omfattas av sjukvårdsförsäkring, är det viktigt att veta att 4D ultraljud är dyrare än 3D ultraljud. Det är inte bara självkostnadspriset för ny utrustning, men det är också det faktum att mer processorkraft behövs för att snabbt pressa ut dessa bilder och producera en video i realtid.Slutligen kan 4D ultraljud upphov till ytterligare risker för det ofödda barnet än 3D ultraljud. Risken är inte beror på ultraljud i sig eftersom det inte finns någon skillnad mellan 3D och 4D ultraljud. Risken kommer från långvarig exponering på grund av föräldrar som vill få en bättre bild av barnet, en längre video, eller ens väntar för barnet att röra sig bara för att fånga in på video. Populariteten av 4D ultraljud har också sporrat spridningen av kliniker som erbjuder denna tjänst utan medicinska skäl. Oerfarna eller otillräcklig utbildning, när det gäller tekniker, är också en riskfaktor. För att minska eller eliminera dessa risker, alltid se till att den person som gör ultraljudet är medicinskt utbildad och inte förlänga ultraljud längre än vad som är nödvändigt.

Sammanfattning:

1. 3D ultraljud tar tre dimensionell bild medan en 4D bild tar en 3D-video
2. 4D ultraljud är dyrare än 3D ultraljud