Skillnaden mellan Gynekolog och Obstetrician gynekolog vs förlossningsläkare

En gynekolog och en förlossningsläkare är relaterade till kvinnor 'hälsa. I vissa länder, som Indien, finns det knappast någon skillnad mellan gynekolog och förlossningsläkare. Låt oss titta på vad de två termer hänvisar till.

En gynekolog är en läkare eller läkare som ser efter alla problem relaterade till kvinnor. Å andra sidan, är en förlossningsläkare en läkare eller en läkare som ser efter graviditet och förlossning.

Det är gynekolog som kommer att testa för graviditet och sedan om de bekräftas skickar kvinnan till förlossningsläkare, som sedan kommer att ta hand om mödravård, genomföra olika tester och utföra leveransen.

Gynekolog är specialisten som specialiserat sig på kvinnor 'reproduktiva system, såsom äggstockar, vagina och livmoder. Å andra sidan har en förlossningsläkare inte är specialiserade på reproduktionssystemet men hans eller hennes plikt kommer när kvinnan är gravid.Gynekolog och förlossningsläkare är specialiserade på olika områden. Gynekolog har specialiserat sig på mammografi, cellprov, livmoder / vaginala infektioner, preventivmedel, fertilitetsproblem, hysterectomies och äggledarna ligeringar. En barnmorska har specialiserat sig på postnatal vård, efter förlossningen och leverans.

När man talar om sjukdomar relaterade till en kvinna och hennes reproduktiva organ, gynekologer behandla det. Medan behöver förlossningsläkare inte behandla sjukdomar. De är bara i fråga, som sagt tidigare, med graviditet och förlossning och barnomsorg. Dessutom förlossningsläkare behandlar också komplikationer i samband med förlossningen, såsom fosterpåverkan, ektopisk graviditet, havandeskapsförgiftning, moderkaksavlossning, axel dystoki, uterusruptur, sepsis, obstetrisk blödning och prolapsed sladd.

Sammanfattning

1. Gynekolog 's och obstetriker är relaterade till kvinnor' hälsa.
2. En gynekolog är en läkare eller läkare som ser efter alla problem relaterade till kvinnor. Å andra sidan, är en förlossningsläkare en läkare eller läkare som ser efter graviditet och förlossning.
3. Det är gynekolog som kommer att testa för graviditet och sedan om de bekräftas skickar kvinnan till förlossningsläkare, som sedan kommer att ta hand om mödravård, genomföra olika tester och utföra leverans.
4. gynekolog har specialiserat sig på kvinnan 's reproduktiva systemet, såsom äggstock, vagina och livmoder. Å andra sidan har en förlossningsläkare inte är specialiserade på reproduktionssystemet men hans eller hennes plikt kommer när kvinnan är gravid.
5. gynekolog har specialiserat sig på mammografi, cellprov, livmoder / vaginala infektioner, preventivmedel, fertilitetsproblem, hysterectomies och äggledarna ligeringar. En förlossningsläkare har specialiserat sig på postnatal vård, efter förlossningen och leverans.