Skillnaden mellan ledgångsreumatism och ankyloserande spondylitReumatisk artrit vs ankyloserande spondylit

Hur ett antal sjukdomar starta eller komma till stånd är fortfarande ett stort mysterium för läkare som försöker att förklara dessa fenomen. Under vissa omständigheter, en del av sjukdomen 's etiologi eller ursprung blir okänd. För medicinskt benägen är okänt ursprung av en sjukdom betecknas som' idiopatisk '. Dessutom är dessa typer av sjukdomar sägs vara orsakade av kroppen' s eget försvar, immunsystemet. I stället för att slåss mot främmande kroppar och skadliga mikroorganismer som försöker invadera kroppen, bekämpar kroppen 's eget immunförsvar kroppen själva systemet. På grund av okänd anledning, är kroppen äventyras från otillbörliga angrepp från immunsvar som skapats. Dessa sjukdomar som orsakas av kroppen 's eget immunsystemsvar kallas autoimmuna sjukdomar. En mycket vanligt hört tillstånd som drabbar ett snabbt ökande antal individer nuförtiden är vad vi kallar som reumatisk artrit eller helt enkelt kallas RA.

Ledgångsreumatism är en autoimmun sjukdom i muskuloskeletala systemet där den påverkar ben, leder, och även organ. Det är främst kännetecknas av en inflammation och stelhet i lederna mestadels belägna i extremiteter i både händer och fötter. Den kännetecknas av sin bilaterala engagemang från båda lederna. RA är en av de autoimmuna sjukdomar som orsakar en hel del smärta för den drabbade individen. Men en hel del andra typer av reumatiska sjukdomar är mycket lika i egenskaper som RA. En av dess tätt liknande relationer sjukdoms är vad som kallas ankyloserande spondylit. Även om både villkor faller under den autoimmuna klass av sjukdomar, är ett antal skillnader sedan såg att skilja mellan de två.

Ankyloserande spondylit, som RA är en autoimmun sjukdom som påverkar ben, leder och organ. Men till skillnad från RA, inte främst innebär det lederna i armar och ben, men i stället kännetecknas genom att påverka rörligheten i ryggraden och sacroiliacalederna. Ankyloserande spondylit (AS) är en progressiv inflammation och förstyvning av ryggraden och dess delar. I det långa loppet kan AS leda till vertebrala fixerings och så småningom kan leda till en böjd hållning. När det gäller drabbade beniga delar påverkar AS mestadels axiella skelett medan det sällan gör för RA. Anatomiskt sett, RA normalt orsakar en stor del av inflammation i synovium eller membranet som tjänar som en beklädnad runt lederna. Å andra sidan, AS orsakar inflammation till enthesis, platsen där benet är införd genom en sena. Båda sjukdomarna kännetecknas av remissioner och exacerbationer.

Reumatoid artrit och ankyloserande spondylit manifestera en grupp av liknande symptom. Båda sjukdomarna involverar upplever morgonstelhet, illamående, sjukdomskänsla och trötthet. Även om de har samma uppsättning av symptom, RA förekommer vanligen hos kvinnor tredubbla antalet samtidigt som det är vanligare med en tredjedel för den manliga gruppen. Båda sjukdomarna visas i början av den enskilde 's vuxenlivet. AS startar lite tidigare med sin topp debut i åldern 20 till 30 år gammal medan RA toppar lite senare i vuxenlivet i åldrarna 30 till 40 år gammal. på grund av komplikationer hjärtsjukdom verkar RA att ha en större inverkan på dödligheten för de drabbade individerna skillnad AS.

På den nedersta raden, precis som alla andra autoimmuna eller reumatiska sjukdomar, reumatoid artrit och ankyloserande spondylit är båda urskiljbara villkor som har påverkat liv störande. På grund av kronisk smärta och eventuell funktionsnedsättning. Det är spåret av en drabbad individ 'liv är helt förändrat därför viktigt att stödjande ledning är nödvändig för att lindra lidandet från dessa mystiska förhållanden.

Sammanfattning:1. RA innebär i huvudsak lederna i armar och ben medan AS kännetecknas genom att påverka rörligheten i ryggraden och sacroiliacalederna.

2. När det gäller drabbade beniga delar påverkar AS mestadels axiella skelett medan det sällan gör för RA.

3. RA orsakar oftast en hel del av inflammation i synovium eller membranet som tjänar som en beklädnad runt lederna. Å andra sidan, AS orsakar inflammation till enthesis, platsen där benet är införd genom en sena.

4. RA förekommer vanligen hos kvinnor tredubbla antalet samtidigt som det är vanligare med en tredjedel för den manliga gruppen.

5. AS startar lite tidigare med sin topp debut i åldern 20 till 30 år gammal medan RA toppar lite senare i vuxenlivet i åldrarna 30 till 40 år gamla.