Skillnaden mellan bra och dåliga kolesteroletBra vs onda kolesterolet

Numera är fler och fler människor tittar på vad de äter. Även om många av dessa människor gör det för att de att gå ner i vikt och ser bra ut, är en stor majoritet att betala närmare uppmärksamhet åt vad de äter av hälsoskäl. Dietister och läkare har betonat att ha en hög nivå av kolesterol i kroppen kan leda till en mängd olika hjärt-kärlsjukdomar, så mycket så att många människor är försiktiga om att ta i något som kan innehålla kolesterol.

Saken är den att det finns två typer av kolesterol. Det finns dåliga typ av kolesterol som orsakar en rad olika sjukdomar och sjukdomar, och sedan finns det goda typ av kolesterol, som faktiskt bidrar till att förbättra vår allmänna hälsa. Denna guide hjälper dig att lära mer om skillnaderna mellan goda och onda kolesterolet.

Kolesterol är i grunden en typ av fett, även hänvisad till som lipider, som naturligt produceras av kroppen. Det är också tas in i kroppen genom att konsumera en mängd olika animaliska produkter, såsom mejeriprodukter och kött. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, eftersom den binder med proteiner, och tillåter dem att föras till de olika cellerna i kroppen genom blodomloppet. När detta händer, kallas de lipoproteiner.

Goda kolesterolet kallas också high-density lipoprotein. Denna speciella typ av kolesterol innehåller fler proteiner än lipider. Grund av det faktum att den innehåller fler proteiner än lipider, tenderar det att binda med ytterligare lipider som finns i blodet, så att den kan föras in i levern för bearbetning, och sedan naturligt användas och utvisas av kroppen.

Å andra sidan, är det onda kolesterolet kallas low-density lipoprotein. Det är raka motsatsen till det goda kolesterolet i dess sammansättning. Detta innebär att det finns fler lipider som finns i varje low-density lipoprotein molekyl, jämfört med hög densitet lipoproteiner. Dessa molekyler är ansvariga för att lipoproteiner från levern till blodet. I sin tur, orsakar det dessa kolesterolmolekyler ansamlas i venerna och artärerna, som orsakar en förtjockning av venen och kärlväggarna. Så småningom kommer kolesterol också sluta göra sin väg till blodkärlen runt hjärtat. Denna förtjockning av väggarna i blodkärlen kommer inte bara att hindra blodflödet, men också leda till att hjärtat att arbeta hårdare än vanligt. Detta är orsaken till hjärtstillestånd, högt blodtryck, och andra hjärt-kärlsjukdomar.Sammanfattning:

1. Bra och dåligt kolesterol är gjorda av molekyler som består av både fett eller lipider och proteiner.

2. Bra kolesterol, även känd som high-density lipoprotein, innehåller mer protein än fett molekyler. Å andra sidan, det onda kolesterolet, även känd som low-density lipoprotein, innehåller mer fett molekyler än proteinmolekyler.