Skillnaden mellan Celiac och glutenintolerans celiac vs glutenintolerans

Glutenintolerans, otherwhise kallas glutenkänslighet, är ett tillstånd där människor inte tål gluten. Det är en bred term som används för alla typer av känslighet eller intolerans mot gluten. Celiaki är den första typen av glutenintolerans, som fick diagnosen så tidigt som 1940-talet. Celiaki är en inflammation i den övre delen av tunntarmen, som huvudsakligen orsakas av glutenintolerans.

Cirka 15 procent av de människor runt om i världen lider av glutenintolerans eller gluten känslighet, medan endast en procent av dem är kända för att få diagnosen celiaki. Men den verkliga faktum är att celiaki inte så mycket diagnostiseras, vilket innebär att de flesta människor är omedvetna om att de har celiaki.Människor som har glutenintolerans och celiaki har samma typ av behandling som båda är relaterade till gluten. Den bästa behandlingen som finns för både glutenintolerans och celiaki är en diet som är fri från gluten.
För personer som har celiaki, äta mer gluten kan leda till anemi, tarmskada, osteoporos, gut läckande syndrom, undernäring, missfall, infertilitet, depression och även vissa typer av cancer. Hos barn, om celiaki inte diagnostiseras eary, kan det leda till beteendeproblem, kortväxthet och felaktig utveckling.
Några av de symptom i samband med celiaki är diarré, uppblåsthet, kräkningar, blek avföring, buksmärta, förstoppning, anemi, ångest, ledvärk, stickningar, extrem trötthet, sår i munnen, kliande hud och oregelbundna perioder. I fallet med glutenkänslighet eller celiaki, symptomen är desamma.
Sammanfattning

1. Glutenintolerans är en bred term som används för alla typer av känslighet eller intolerans mot gluten. Celiaki är en inflammation i den övre delen av tunntarmen, som huvudsakligen orsakas av glutenintolerans.
2. Celiaki är den första typen av glutenintolerans, som fick diagnosen så tidigt som 1940-talet.
3. Människor som har glutenintolerans och celiaki har samma typ av behandling som båda är relaterade till gluten och den bästa behandlingen som finns tillgänglig är en diet fri från gluten.
4. Om 15 procent av de människor runt om i världen lider av glutenintolerans eller gluten känslighet, medan bara en procent av dem är kända för att få diagnosen celiaki.