Skillnad mellan aktiv och passiv immunitetAktiv vs Passiv immunitet

Över hela världen, människor är nu mer medvetna om farorna med virusutbrott och effekter på mänskligheten. Alla av oss var bestört att höra eller ens läsa rapporter om tidigare virusepidemier som har plågat olika länder. Deras förmåga att orsaka skador på kroppen är mycket allvarliga. Ändå läkare är i ständigt sökande efter sätt att bekämpa dessa virus. De letar alltid efter sätt för att öka en persons 'immunsystem att förhindra utbrott inträffar igen. De tar hänsyn till en enskild' egen immunitet.

Nu kanske du frågar, vad är immunitet? Den visar din kropp 's förmåga att bekämpa patogener eller främmande organismer från att orsaka skador på kroppen. Det handlar immunsystemet och dess primära försvar, betraktas som antikroppar. Antikroppar finns i olika typer och de kommer att attackera främmande förening som kommer in i ditt kropp.

Dessutom är din immunitet uppdelad i två huvudtyper, aktiv och passiv immunitet. Båda typerna är också uppdelat vidare i subtyper, som är, aktiv naturlig, aktiv artificiell, passiv naturliga och passiv-artificiell immunitet. Skillnaderna kommer att diskuteras här.

Först av allt, indikerar aktiv immunitet som du direkt bilda antikroppar vid kontakt med ett antigen, som är en annan term för främmande organismer som orsakar reaktioner på kroppen 's försvarsmekanismer. Endast med närvaron av antigener kommer din kropp bildar sådana antikroppar.

I aktiv naturlig immunitet, kommer en direkt exponering för sjukdomstillstånd, såsom mässling, aktivera din kropp att 'memorera' detta antigen och sedan skapa antikroppar. Detta kommer att hindra dig från upphandlande mässling igen. Å andra sidan, i aktiv artificiell immunitet, får du levande försvagade antigen för kroppen att bilda antikroppar för att attackera antigenerna. Till exempel skulle ett vaccin för att förhindra hepatit B ges till dig i förväg för din kropp att förhindra att den verkliga sjukdomen uppstår.

Ta hänsyn till att i aktiv immunitet, kroppen själv gör antikropparna för att skydda dig.I passiv immunitet, inte individer inte har antikropparna, utan snarare är vidare till dem naturligt eller genom mänskligt ingripande. Antikropparna som ges redan arbetar och kan skydda mottagaren från sjukdom.

I passiv naturliga, det finns en direkt överföring av antikroppar från en person till en annan utan någon medveten ansträngning. Ett mycket bra exempel på denna typ av immunitet är överföring av antikroppar från en mor till hennes barn under dess utveckling i livmodern. När barnet är fött, är det skyddat från antigener för en viss tid. I passiv-artificiell immunitet, är en person ges antikroppar genom medicinska medel, såsom ett immunundertryckta individer som får antikroppar genom intravenös behandling.

Sammanfattning:

1. Aktiv immunitet indikerar bildandet av antikroppar genom direkt exponering för ett antigen.

2. Aktiv immunitet är uppdelad i 2 subtyper, aktiv naturliga och aktiva konstgjorda.

3. Passiv immunitet innebär att antikroppar vidare till en mottagare, även utan exponering för ett antigen.