Skillnaden mellan mullvadar och vårtorMol vs Vårtor

Hudåkommor som är närvarande vid födseln är förlåtande såsom födelsemärken och mullvadar. Men detta bör inte tas för givet som dessa kan vara cancerogena. Vissa hudåkommor är inte medfödd och motiverar ytterligare bedömning som vårtor, eftersom det kan spridas till andra delar av kroppen och kan sprida sig till andra människor.

Så vi har mullvadar och vårtor. Vad kan vara skillnaden?

Vår hud 's färgen bestäms av vad du kallar melanocyter. Melanocyter ger hudfärg en individ. Ju fler melanocyter du har, desto mörkare din hudfärg och vice versa. Personer som sägs ha fler melanocyter är på en minskad hastighet ha cancer skillnad från de kaukasier som har färre melanocyter. melanocyter är ansvariga för tillväxten av molerna på huden 's yta. Å andra sidan, HPV eller humant papillomvirus, är det orsakande ämnet för vårtor.

En hel del av befolkningen har födelsemärken i olika delar av kroppen. Vissa har mer än ett fåtal. Moles brukar visa och utbrott under ett barn 's växande år och upp till ungdomar ålder. Man kan också ha det på en senare ålder samt. Moles kan börja så minuten prickar och kan expandera till mer än en centimeter i diameter. Utseendet också skiljer plus strukturen på dessa mullvadar. färgen är oftast mörkt som svart eller brun. Några är gula, kött ton, eller rödaktig i skuggan.

Vårtor, å andra sidan, kommer i olika former. Vårtor också vanligt visas på ytan av händerna medan några visas på fotsulorna kallas plantar vårtor. För ytan i ansiktet och pannan, det är vad du kallar platta vårtor som vanligen visas på små barn. Det finns också genitala vårtor som orsakas främst av HPV. Vårtor är icke-ovala till utseendet. Dessa är upphöjda hud-liknande utsprång som är i ljus till mörk i färgen.Så för komplikationer av mol, är mol sägs vara starkt korrelerad med hudcancer såsom de medfödda mol som är stora och oregelbundna i form. Ett annat faktum är att man predisponerade för hudcancer om man har 50-100 mol på kroppen enligt American Academy of Dermatology (AAD). Tecken på hudcancer inkluderar utvidgningen mörknande, smärta, blödning och inflammation i mullvad.

För komplikationer av vårtor, utom för att gnuggas eller skadas, kan obehag uppstå. För genitala vårtor, kan det sprida sig och orsaka cancer i livmoderhalsen eller vulva inom en snar framtid. Cellprov pågår rekommenderas för kvinnor som har genitala vårtor.

Behandlingen mol är genom vissa grädde läkemedel såsom ett som uppfanns av en filippinsk vetenskapsman. Avseende vårtor, det finns vårtborttagningsmedel, krämer eller genom användning av lasern.

Sammanfattning:

1. mol orsakas av melanocyt bildning på huden medan vårtor orsakas av HPV.
2. Mol är vanligtvis runda och platta utseende medan vårtor är oregelbundna i storlek och upp på huden.