Skillnaden mellan Erikson och FreudErikson vs Freud

Erikson och Freud är två namn som man inte kan missa samtidigt talar om psykologi. Sigmund Freud kallas fader psykologi. När det gäller teorier, är Freud känd för sin psyko teori, och Erikson är känd för sin psykosociala teori.

Även om båda trodde att personligheten utvecklas i en serie av förutbestämda steg, båda har olika förklaringar.

Medan Freud grundade sin teori på grund av kön, fick Erikson inte ge stor vikt vid sexuell lust hos en individ. Å andra sidan, fokuserade Erikson på identitet.

Freud trodde att en individ 'identitet utvecklats under tonåren. Erikson trodde dock att en individ' identitet utvecklats och utvecklats under en människas 'liv. Till skillnad från Freud' tankar som mognad hade en viktig roll, Erikson placerade större vikt kulturella krav på ett barn.

Freud 's psyko teori talar om olika utvecklingsstadier som:. Oral skede, Anal region, Phallic Stage, stadium av latens, Genital Stage Erikson' s psykosociala teori talade också om olika faser som: Förtroende vs. Misstro, autonomi kontra Doubt , initiativet mot skuld, industri kontra underlägsenhet, identitet vs. Role Förvirring, intimitet kontra isolering, generativity vs stagnation och integritet kontra förtvivlan.Enligt den muntliga delen, (från födseln till ett år), ett barn 'primära källa till glädje är genom munnen genom att suga, smaka och äta. Erickson säger att det är en period (förtroende vs Misstro) när barn försöker att lära sig att lita på och misstror deras vårdgivare. i Anal scen (ett till tre år), får ett barn en känsla av behärskning genom att kontrollera tarm och blåsa rörelserna. dock säger Erikson det är en period (autonomi kontra Doubt) när barn utveckla självförsörjning genom att styra aktiviteter som att äta, potträning och prata.

I nästa skede av Freud 'är Phallic stadiet (3-6 år), libido' s energi fokuserar på könsorganen, och de börjar att identifiera sig med sin samma kön förälder. Till Erikson, men det är en period av initiativet kontra skuld där ett barn börjar ta mer kontroll över sin omgivning.

Under åldrarna 7 till 11 år ', säger s latent period att libido energi undertrycks och barn fokusera mer på skola, hobbies, och vänner. Erikson' Freud s industri kontra underlägsenhet steget säger att ett barn utvecklar en känsla av kompetens .

Kommer till tonåren scenen ', säger s Genital Stage att det är en period när barn ser på romantiska relationer. Omvänt Erikson' Freud identitet kontra Roll skede säger att det är en period när ett barn utvecklar en personlig identitet.
I vuxen ålder, Freud endast talar om ett enda steg som kallas Genital Stage som han säger skulle pågå hela livet. Emellertid har Erikson delat denna vuxen ålder skede i tre. Intimitet kontra isolering är ett skede när en vuxen utforskar romantik. Den generativity vs stagnation steget är när medelålders vuxna har en känsla av samhället, och integritet kontra förtvivlan scen talar om äldre vuxna.
Sammanfattning:

1. Freud är känd för sin psyko teori, och Erikson är känd för sin psykosociala teori.