Skillnaden mellan Konsumtionsvaror och industrivarorKonsumentvaror vs Industrivaror

Fysiska produkter eller varor har delats in i två olika kategorier, konsumentvaror och industrivaror. Klassificeringen eller skillnaden mellan dessa två typer av varor är nödvändigt för att avgöra olika effektiva strategier som krävs för att hjälpa till att flytta produkterna genom marknadsföring system.

Konsumtionsvaror
De varor som köps för hushållsbruk, personligt bruk, eller familjens bruk från butiker kallas 'konsumentvaror.' Konsumenterna har vissa köpvanor, och utifrån dessa vanor de konsumtionsvaror är indelade i tre olika underkategorier: Handla varor, specialvaror och dagligvaror. De konsumtionsvaror kan också differentieras eller kategoriseras i hållbara och icke-varaktiga varor. Varaktiga varor är varor som har längre hållbarhet såsom möbler, etc. medan icke-varaktiga varor inkluderar mat, förnödenheter för skolan, etc.

Convenience varor- varor som konsumenten vill köpa med maximal bekvämlighet är mestadels icke varaktiga, köpte i små mängder, är av lågt värde, och ofta köpte kallas 'dagligvaror' som mjölk, bröd, etc. Dessa varor som planeras köper kallas 'stapelvaror', medan varor som tidningar, godis, etc som köps impulsivt och inte planerade kallas 'impulsvaror.'

Shopping varor- De varor som är av högre värde, köpta sällan efter en hel del att jämföra och överläggning av konsumenten kallas 'shoppa varor' som TV-apparater, kylskåp, etc.

Special varor- Varor som är speciella för en konsument som han har planerat en hel del och vill till varje pris kallas 'specialvaror' som kläder av en speciellt märke, bil av ett visst märke, smycken, etc.

Industrivaror
Varor som köps av företag för att tillverka andra produkter som säljs senare kallas 'industrivaror.' Dessa varor kan direkt eller indirekt används i produktionen av varor som säljs i detaljhandeln. Industrivaror klassificeras enligt deras användning i stället för konsumtionsvanor. Varaktiga varor kallas 'kapitalposter' som de är mycket höga värden, och icke-varaktiga konsumtionsvaror kallas 'kostnadsposter' och används vanligen inom ett år. De har kategoriserats i fem underkategorier: industriella förnödenheter, installationer, tillverkade material och delar, tillbehör utrustning och råvaror.

Industrial supplies- Dessa inkluderar ofta köpt kostnadsposter som dator papper, kontorsmaterial. Glödlampor som hjälper i produktionen av en slutprodukt kallas industriförnödenheter.Installations- Capital föremål som används direkt för att göra andra varor kallas 'installationsvaror' som verktygsmaskiner, transportsystem, kommersiella ugnar, etc.

Tillverkade delar och material- varor som används i en slutprodukt utan bearbetning kallas 'tillverkade delar' som batterier, tändstift, etc. som används i bilar. Poster som kräver behandling innan de används i slutprodukter kallas 'fabricerade material' som stål, tyg för klädsel, etc.

Tillbehör utrustning- Extrautrustning är kapitalposter som har en kortare livslängd och är billigare än installationer som handverktyg, skrivbord datorer, etc.

Raw material- produkter köps i sin råa form som råolja, järn etc som måste bearbetas innan producera varor kallas 'råvaror.'

Sammanfattning: