Skillnaden mellan PFA och PTFEPFA vs PTFE

Fråga vad fluor är att mannen på gatan, och de 'll ge dig ett blankt utseende eller ett uttryck som har alla tecken på att de tror att du är en' nörd 'för att ställa en sådan teknisk fråga. Men nämner' teflon ' och de flesta människor vet att det 's används mest i stekpannor för dess' non-stick 'egenskaper. Vad kan komma som en överraskning är att Teflon ISN 't den enda formen av fluor används i världen. Det finns faktiskt flera typer som finns men de mest populära produceras av samma företag, DuPont Co. Av de som finns på marknaden, de vanligaste fluorpolymerer är PFA och PTFE på grund av deras unika egenskaper och mångsidighet.

PFA, eller perfluoralkoxi, är en typ av fluorpolymer. Det har mycket liknande egenskaper som den vanligare polytetrafluoreten (PTFE), som är den mer populärt känd form av teflon. PFA avlad av DuPont Co. och ges varumärket Teflon PFA. Skillnaden har från hartserna PTFE är att PFA är smältbearbetbara. Detta sker genom konventionell formsprutning samt skruv extruderingstekniker.

PFA används vanligen för plastlabbutrustning på grund av dess extrema beständighet mot kemiskt angrepp, optisk transparens, och övergripande flexibilitet. PFA används också ofta som rör för hantering av kritiska eller mycket frätande processer. Andra tillämpningar för PFA är plåt foder för kemisk utrustning. På grund av dess egenskaper, kan det underlätta användningen av kolstål fiberförstärkt plast (FRP) som ersättning för dyrare legeringar och metaller.

Polytetrafluoretylen (PTFE), å andra sidan, är också en syntetisk fluor av tetrafluoretylen. DuPont Co är den mest kända tillverkare av PTFE som, som tidigare nämnts, är materialet de flesta känner som teflon. Byggnad från oavsiktliga upptäckten av Roy Plunkett, PTFE är en hög molekylvikt förening som består av kol och fluor. I huvudsak är det en fluorkolförening fast ämne. Det är hydrofoba, vilket innebär att vatten eller ämnen som innehåller vatten kan få det blött på grund av fluorkolvätet 's egenskapen att ha mildras London dispersion krafter. Således PTFE har en mycket låg friktionskoefficient vid kontakt med fasta material. Detta beror på den höga elektronegativitet av fluor. Andra än teflon, PTFE också brukar kallas Fluon och Syncolon.

PTFE är populärt används som en non-stick beläggning för kastruller och många moderna föremål av köksredskap. PTFE används ofta i behållare och rörledningar för hantering av reaktiva och frätande kemikalier. Detta är på grund av att ha icke-reaktiva egenskaper. En annan praktisk tillämpning av PTFE är som ett smörjmedel. Används på detta sätt bidrar PTFE för att minska friktionen inom maskiner, minimera 'slitage' och förbättrar energikonsumtion.

PFA är överlägsen PTFE när det gäller flexibilitet, särskilt när det gäller att slangen applikationer. Å andra sidan, (dvs kapacitet att uthärda repetitiva vikning) är PFA 's flex liv lägre än PTFE. PTFE är något mer motståndskraftiga mot värme än PFA. PFA är mer drabbade av vattenabsorption och vittring men är överlägsen PTFE när det kommer till saltspraybeständighet den mest betydande kvalitet PFA över PTFE är dess elektriska egenskaper den besitter den dielektriska konstanten hos PTFE samt en mycket liknande förlustfaktor,.. yet PFA har en dielektrisk styrka tre till fyra gånger högre än PTFE.

Teflon är ett av de viktigaste uppfinningarna av 20-talet, har många tillämpningar både praktiska och tekniska i vår moderna värld. Det 'är bra att veta att det finns mer än en form, såsom PFA och PTFE, som riktar sig till särskilda behov och användningsområden.Sammanfattning:

1. Både PFA och PTFE är fluoropolymerer.

2. DuPont säljer och distribuerar både PFA och PTFE.

3. PTFE är mer vanligt förekommande fluor, populärt kallad 'Teflon'.

4. PFA är smältbearbetbar och mer mångsidig än PTFE, men PTFE är överlägsen när det gäller att vara mindre vattenabsorberande och mot väderpåverkan.