Skillnaden mellan HDPE och PVCHDPE vs PVC

Plastmaterial är mycket elastisk och formbar. De kan formas, pressas eller gjutas till olika former. De är oftast gjorda av olja och naturgas. Det finns två typer av plast; termoplaster och värmehärdande polymerer.

Medan värmehärdande polymerer kan smältas och gjutas endast en gång, vistas fasta då den kyls, kan termoplaster smältas och gjutas flera gånger och är därför återvinningsbara.

Termoplaster används vid tillverkning av behållare, flaskor, bränsletankar, fällbara bord och stolar, skjul, plastpåsar, kabel isolatorer, ballistiska plattor, pool leksaker, klädsel, kläder och för rörsystem.

Det finns flera typer av termoplaster, och de är klassificerade som amorfa eller halvkristallina. Två av dessa är PVC (polyvinylklorid), som är amorf och HDPE (högdensitetspolyeten), som är semikristallin. Båda är råvaru polymerer.

Polyvinylklorid (PVC) är en billig och slitstark vinylpolymer som används i byggprojekt. Det är den tredje mest använda plast efter polyeten och polypropylen och används ofta vid framställning av rör. Den har låg vikt och hög hållfasthet och är mycket populär i rörledningar applikationer både ovan jord och under jord. Den är lämplig för användning i direkt nedgrävning och grävning installationer eftersom det är mycket stark.Högdensitetspolyeten (HDPE), å andra sidan, är en polyeten termoplast som är gjord av petroleum. Den har högre hållfasthet, är hårdare, och kan motstå höga temperaturer.
HDPE-rör är bekväma att använda i underjordiska rörledningar, eftersom de har visat sig dämpa och absorbera chockvågor minimera överspänning som kan påverka systemet. De har också den bästa gemensamma tryckmotstånd och är också mer nötning och värmebeständigt.

Även om båda materialen är starka och hållbara, de varierar i styrka och andra aspekter. För en, de skiljer sig i sin tryckkapacitet för design stress. För att uppnå samma tryckklass som PVC-rör, måste HDPE rörväggarna vara 2. 5 gånger tjockare än PVC-rör.

Medan båda material används också vid tillverkning av fyrverkerier, är HDPE befunnits vara lämpligare och säkrare att använda eftersom det lanserar fyrverkerier skalen för att deras korrekta höjd. Och skulle det inte att sjösättas och bryta inuti behållaren, kommer HDPE behållaren inte splittras med så mycket kraft som en PVC-behållare gör.

Sammanfattning:

1. polyvinylklorid (PVC) är en billig och slitstark vinylpolymer som används i byggprojekt medan högdensitetspolyeten (HDPE) är en polyeten termoplast som är gjord av petroleum.
2. Polyvinylklorid är den tredje mest använda plast medan polyeten som HDPE är en typ är den mest använda plast.
3. PVC är amorf medan HDPE är semi-kristallin.
4. Båda är starka och hållbara, men deras styrka varierar och de har olika tillämpningar. PVC är tyngre och starkare medan HDPE är hårdare och mer slit och värmebeständigt.
5. HDPE-rör har befunnits kunna dämpa och absorbera chockvågor minimera överspänning som kan påverka systemet medan PVC kan inte.