Skillnaden mellan stål och titanStål vs Titan

Fysiska egenskaper av titan gör det till ett fördelaktigt material som används av bilar, flyg, smycken och många andra industrier. Det har varit känt för sin höga hållfasthet och seghet, hållbarhet och låg densitet, och förmåga att motstå höga och låga temperaturer. Korrosionsbeständigheten och biologiska kompatibiliteten av titan finns ytterligare två attribut mycket användbara i en mängd olika tillämpningar som kirurgiska implantat mm det är dyrbar och kostsam jämfört med stål. Stål är frätande, rostar, fläckar, och är tyngre än titan. Stål 's densitet är 7. 85 g / cm3, och titan har 56% av den för stål.

Vid jämförelse med stål, har titan exceptionell motståndskraft mot ett brett spektrum av syror, alkalier, naturliga vatten och industrikemikalier. Titan anses vara en överlägsen kombination av hög hållfasthet och låga viktförhållanden i jämförelse med stål. Ett annat skäl är det föredraget i kirurgiska implantat och djup brunn tube strängar, är för att titanbaserade legeringar är lätta och starkare. Stål är att föredra i branscher där styrka är viktigare än vikt. Titan används för kirurgiska implantat eftersom den mänskliga kroppen accepterar det, och det är icke-giftiga och biologiskt inert. Rostfritt stål metallimplantat är benägna att utveckla några allvarliga medicinska tillstånd och sjukdomar. Titan är i hög efterfrågan från datortillverkare för att göra datorkomponenter. En annan populär användning av titan är för smycken gör. Titan är i stark konkurrens med stål i bilindustrin. Stål används där det finns ett behov av ett härdat material, såsom axlar för bilar eller lastbilar, medan titanstrukturer inte garanterar lång livslängd och har en utmattningsgräns.

Vissa krav från intresseföretag marknadsföring och företag gav vika för kontroversen att stiga att titan är starkare än stål, men till skillnad från påståendet, är det bästa stål starkare än titanlegeringar. I olegerat tillstånd, är titan 45% lättare, och lika stark som stål. Vi kan anta att samma stav av stål kommer att vara 5% starkare än titan, men titan kommer att vara 40% lättare. En annan skillnad är förmågan hos titan att tåla hög värme utan någon reduktion av vikt. Kolstål kan inte bära högre grad av värme. Stål kan bära runt 2700 grader F, medan titan kan bära 3.300 grader F. Om vi ​​jämför värme och kyla stabilitet titan kontra stål, är mer termiskt stabil än stål titan; som är 800 grader F, vilket gör det till ett utmärkt val för subzero väder material eftersom den inte går sönder, medan stål kan splittras. En annan fördel att titan har över stål är att det kan böjas eller böjt upprepade gånger, och det är tillräckligt flexibelt för att inte brista som stål.

Sammanfattning:

1. Titan är en nonpoisonous och biologiskt inert metall.2. Stål är starkare, men har en mer utmattningslivslängd än titan.

3. Stål kan splittras, medan titan tål höga och låga temperaturer.

4. Stål är magnetisk och frätande jämfört med titan som är omagnetiskt och anti frätande.