Skillnaden mellan epoxi och hartsEpoxi vs Harts

Harts och epoxi är båda lim som vanligen används i byggbranschen. De kallas också plast lim, och de används också för att sammanbinda plaster, glas och metaller. De kan användas för kreativa syften, för montering saker tillsammans, underhåll och reparation, konstruktion, tillverka, och för både tillverkning och tekniska ändamål. Dessa plast lim är kända för deras starka bindningsegenskaper; utmärkt värme-, slag och kemikalieresistenta egenskaper och isoleringsegenskaper. Dessa plast lim finns i färdiga att använda paket, sprutor, behållare och limpistol patroner. Innan man jämför två av de vanligaste plast bindemedel som används för olika ändamål, måste du lära känna några av egenskaperna för varje typ av lim.

Harts lim är ett lim som finns i både pulver och flytande former. Pulverform av denna typ av lim kan lätt blandas med vatten medan flytande form är vanligtvis förpackad med en pulveriserad katalysator som du behöver lägga till blandningen före användning. Det tar längre tid för harts lim för att bota, vanligtvis runt åtta till tio timmar. Ju högre temperaturen av miljön, den kortare det tar för limmet att torka. Harts lim används vanligen i byggbranschen eftersom det ger utmärkt bindning. Eftersom det tar längre tid för denna typ av lim att härda, är det idealiskt att använda i träbearbetning, som vanligtvis är en typ av arbete som kräver noggrann och lugnt avslutad. Bortsett från trä, kan hartslim också användas med väggpaneler, golvytor, och bänkskivor.

Å andra sidan, är epoxilim anses vara den starkaste av alla typer av lim. Det används för att bygga fordon, flygplan, samt sportutrustning. Det är vattenfast och är fritt från lösningsmedel. Förutom dess överlägsna bindningsegenskaper, är det extra slitstark och mycket motståndskraftiga mot kemikalier och värme. Epoxi är en typ av petroleumbaserat lim som är klart överlägsen att klistra stil lim när det gäller bindnings saker tillsammans. Epoxi innehåller viktig faktor, epocholohydrin, som bildar ett hårt skikt som är mycket resistent mot överdriven kyla, värme och fukt. Beroende på vilket märke du väljer, epoxi tar bara mellan 6-30 minuter för att härda. På grund av dess snabbtorkande egenskaper, är epoxi idealisk för limning av trä, plaster och metaller. Dessutom gör denna snabbtorkande egenskapen epoxi en mycket dyr typ av lim. Epoxi är inte bara utmärkt för industriella ändamål men är också bra att använda i hushållet. Med epoxi, är det möjligt att reparera skadade ledningar och reparations stolar och bordsben.

Sammanfattning:

När det kommer till att skapa starka bindningar, kan både epoxi- och hartslim vara stark, men epoxi är starkare.


Båda typerna av lim är bra för reparationer och byggprojekt i hushållet.


Den huvudsakliga skillnaden mellan de båda limtyper är torktiden.
Både epoxi- och harts lim kräver blandas före användning, men epoxy hårdnar mycket snabbare än harts lim.


Epoxilim är betydligt dyrare jämfört med hartslim eftersom den har en utmärkt bindningsförmåga som överträffar alla typer av lim.


Resin lim tar längre tid att bota, ca 8-10 timmar, medan epoxilim tar bara ca 6-30 minuter.


Eftersom epoxilim är överlägsen harts lim när det gäller bindning, är den idealisk för användning i större projekt som att bygga flygplan, båtar och liknande.


Harts lim är perfekt för träbearbetning projekt eller några projekt som don 't kräver snabb montering.