Skillnaden mellan silver och platinaSilver vs Platinum

Tabellen element lärt av studenter i high school från deras kemi klass kan visa skillnaderna mellan silver och platina. Silver (Ag) är en typ av 'övergångsmetall' tillhör grupperna 3-12 i det periodiska systemet. Elementet är känd för sin seghet, formbarhet och hög förmåga att leda elektricitet och värme.

Efter vederbörlig process skulle silver visas som en glänsande vit metall som finns i malmer som argentit. Silver är faktiskt värderas i det industriella området för sin höga ledningsförmåga av termisk och elektrisk energi. Metallen är också visat sig vara användbara i produktionen av mynt, fotografi, dentistry, lödning av legeringar, och utveckling av elektriska kontakter. Ändå är silver mest känd för att vara en god del av smycken, porslin, och andra prydnads produkter.

Platina, å andra sidan, är också inkluderade i kategorin av övergångsmetaller. Detta sagt, det är underförstått att silver och platina har samma egenskaper när det gäller formbarhet, formbarhet och ledningsförmåga av värme och el. Platina, dock har egenskaper som i hög grad skiljer sig från dem av silver 's. För ett, är det betydligt mer värdefullt än silver som det är sällsynt och svår att bryta. Även om det bara tar tre ton malm till gruvan silver eller guld, tio ton malm krävs för att få samma uns av platina.

Kemister myntade också uttrycket 'miljö metal' för platina 's olika applikationer. Faktum är att mer än 20 procent av produkter som tillverkats i olika branscher från olika delar av världen utvecklas och produceras med platina som en av de viktigaste komponenterna.

Från olika lab experiment och forskning, har experter också nyligen upptäckt möjligheten att använda platina som en katalysator under framställningen av silikongummi och gel delar av estetiska och dermatologiska implantat för bröst, artificiella ryggradens diskar, vaskulära åtkomstportar, och gemensamma utbytes protetik.

Både silver och platina, ändå används ofta i smycken gör. Merparten av tiden, konsumenter tycker att det är svårt att skilja platina från silver medan inne i butiken. I sådana fall finns det ett behov för dem att veta skillnaden mellan silver och platinatillbehör i syfte för köpare att göra rätt val.Silversmycken är generellt mjukare än de som gjorts av platina. Repa ett 's spik i bitar är det enklaste sättet att se skillnad mellan de två C silver lätt repas medan platina är inte.

När köpare av smycken har tid att genomföra flera tester för att skilja från varandra, kan de lika gärna köpa svavelsyra eller svavelförening (se till att vara försiktig med hanteringen av dessa kemikalier). Silver kommer omedelbart vanära svart när de växer nära till föreningen medan platina malmer inte. Silver upplöses också i någon oxiderande syra skillnad platina.

Platina är känd för att vara 95 procent ren och kan pågå längre än silver. Smycken beslutsfattare beskriver att de plagg som är tillverkade av platina kan bestå av rutenium eller iridium som ger tillbehören större styrka och motståndskraft mot korrosion.
Ett annat experiment kan innebära att få och beräkna densiteten av bitarna. Det viktiga är att väga dem först i en balans och få värdet av deras volym efteråt. För att göra detta, dränka smycken i materien och mäta mängden förskjuten vatten. Det vore bäst att binda en bit till en sträng och låt den inte röra vid botten av glaset. Nästa steg är att dela vikten på smycken genom vattenvolymen mättes. Notera att silver bitar kommer alltid att ha en densitet av 10,5 g / cm ^. och platina har alltid 18g / cc.

Sammanfattning:

1. Både silver och platina hör till familjen av övergångsmetaller och verkar vara glänsande, vit metaller.
2. Silver är mer benägna för korrosion och oxidation som platina.
3. Det är svårare att bryta platina.
4. Platina är dyrare att silver.