Skillnaden mellan aluminium och Carbon Road BikeAluminium vs Carbon vägcykeln

När det 'dags för en ny cykel, vi alla får inför dilemmat att välja mellan aluminium och kolfiber landsvägscyklar. En sak att notera är att för nästan samma pris, kan du få en high-end aluminium cykel eller en low-end kolfiber cykel utan att veta för-och nackdelar som följer med varje är det viktigaste i plocka rätt val.

Faktum är att både kol och aluminium har sina fördelar och nackdelar på grund av varierande egenskaper hos material, och inom sina gränser, kan tillverkare använder sina egenskaper för att bygga en cykel som passar specifika smaker av ryttare.

Det tycks finnas en allmän preferens för aluminium för mountainbikes medan kol föredras för landsvägscyklar. Aluminium, om det görs bra, kommer att vara lite hård för väganvändning, om det görs med lättare efterbehandling jämförbar med kol. Aluminiumramar tenderar att vara styvare och kommer att känna hårda ridning på vägarna. Ofta är ingångsnivå landsvägscyklar gjorda med aluminium, men slutade med kol gafflar och bakre trianglar att ge komfort.Även ingenjörer kan manipulera kolfiber för att ge minimal flex i fel områden samtidigt som tillräckligt överensstämmelse för en bekväm väg känsla, kommer dess största nackdelen med den bräcklighet. Om hartset skadas bortom ytan repor, då cykeln är nästan alltid oanvändbara eftersom även om reparation är möjligt, är det så dyrt att det inte kommer att vara värt besväret. Som för aluminium, kan den repareras repetitivt ,, men kvaliteten av ramen kommer att brytas ned med varje fix.

Kolfiber är fördelaktigt på ett sätt som den kan manipuleras för att ge styvhet där det krävs, samtidigt absorbera vibrationerna (dämpning) och tillåta överensstämmelse där så krävs, till skillnad från aluminium. Det sätt kolfibrer läggs kan hanteras för en viss del av en ram på så sätt kan materialet fås att vara mycket riktningsgivande. Dock kommer aluminium göra bättre i kraftöverföring och vibrationer.

En sak värt att notera är att det inte är mycket möjligt att förutse alla belastningar och påfrestningar som kommer att utsättas för en cykel, även med avancerad teknik. Och även om kolfiber har visat sig ha stor potential, kol ramar är ännu inte visat sig kunna upprätthålla tunga laster och påkänningar över tiden utan att vara förnedrande över tiden. Å andra sidan, har hållbarheten av aluminium och andra metallramar studerats och bevisats över tiden.

Sammanfattning
Aluminiumram cyklar är bättre lämpade för mountainbikes medan kolfiber är att föredra för landsvägscyklar.
Kolfiber är lätt manipuleras för att ge styvhet i nödvändiga områden medan aluminium är inte.
Medan kol är bättre på att dämpa vibrationer, är aluminium bättre på att överföra dem samt makt.