Skillnaden mellan segjärn och gjutjärnsegjärn vs gjutjärn

Segjärn kan böjas utan att brista, medan gjutjärn är sprött och går sönder när de böjs.

Som segjärn kan böjas, kan den göras i olika former och skepnader. Men man kan inte urskilja olika former och formulär med gjutjärn. Medan segjärn är flexibel, är gjutjärn inte.

När man jämför de två, korroderar gjutjärn snabbare än segjärn.Segjärn består av järn, kol, kisel, mangan, magnesium, fosfor och svavel. Tenn och koppar är också ibland hittas. Segjärn består också av nodulär grafit, vilket ger det flexibilitet. Gjutjärn består huvudsakligen av kol och kisel.
När det gäller praktisk användning, är segjärn rör som används i avlopp och vattenledningar. Detta beror på att de är mycket starkare än gjutjärn. Dessutom är segjärn bättre än gjutjärn i svår terräng.
Segjärn används främst inom bilindustrin såsom lastbilar, traktorer och oljepumpar. Gjutjärn är främst ses i byggbranschen.
Det var Keith Millis som upptäckte segjärn 1943. Gjutjärn har använts i många århundraden. Kina krediteras med uppfinningen av gjutjärn i den 4: e århundradet före Kristus. Den användes först för att göra vapen, krukor, plogbillar och pagoder. De västra visste gjutjärn först i slutet av 14: e århundradet.

Sammanfattning

1. Segjärn kan böjas utan att brista.
2. Gjutjärn är sprött och det bryts när de böjs.
3. Medan segjärn är flexibel, är gjutjärn inte.
4. Såsom segjärn kan böjas, den kan tillverkas i olika former och former. Man kan inte urskilja olika former och formulär med gjutjärn.
5. Gjutjärn korroderar snabbare än segjärn.
6. Segjärn används främst inom bilindustrin såsom lastbilar, traktorer och oljepumpar. Gjutjärn är främst ses i byggbranschen.
7. Segjärn består av nodulär grafit som ger den flexibilitet.